De Nederlandse economie zit in een dip

De Nederlandse economie zit in een dip

Het CBS kwam met nieuws naar buiten dat de economie stagneert. Oorzaken zijn de genomen maatregelen tegen corona en de oorlog in Oekraïne. Daarbovenop komt ook nog dat er meer vacatures openstaan dan dat werklozen zijn.

Uit het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat corona en de oorlog een grote impact hebben op onze economie. Zo zijn er 127.000 banen bij gekomen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021, er is ten opzichte van het vierde kwartaal geen groei te zien in het BBP. In Duitsland groeide de economie met o,2 %, in België met 0,3% en in Groot-Britannië met 0,8 %. De consumptie van huishoudens is gedaald met 0,1% en van de overheid met 4,0% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021.

Er was een lichte groei van investeringen van 0,1% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De export groeide met zo’n 4,7 %. De toegevoegde waarde in de sectoren: cultuur, recreatie en overige diensten / handel, vervoer en horeca / zakelijke dienstverlening zijn toegenomen. Voor de cultuur decor is er een groei van 53,3 % ten opzichte van vorig jaar. Voor de handel sector is er een groei van 13,6 % te zien. Tot slot voor de zakelijke sector is er en groei van 10,7% te zien.

Er zijn meer banen bij gekomen in de sectoren: onderwijs, zorg handel, vervoer, horeca, zakelijke diensten en uitzendbureaus. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 zijn er 59.000 vacatures erbij gekomen.Er zijn nu meer dan 450.000 openstaande vacatures. In de horeca ligt de vacaturegraad het hoogst en dat is namelijk op 112. Dat houd in dat voor iedere 1.000 banen in de horeca, 112 vacatures openstaan. Nu zijn er 133 vacatures op de 100 werklozen.

Dit is overal terug te zien. Er zijn te weinig kranten bezorgers, de krant komt niet – of te laat aan. In de horeca is te weinig personeel, dus dan moet begeven moment een terras worden gesloten voor alleen maar eters die binnen zitten. De NS heeft te weinig personeel op ten duur moeten er minder treinen gaan rijden. ProRail kamt met problemen er zijn te weinig verkeersleiders. De Ketheltunnel bij Rotterdam moest dicht, vanwege twee zieke personeelsleden. Bij Ajax kon het kampioenschap niet worden gevierd op het Museumplein doordat er een te kort is aan beveiligers. Als Feyenoord mogelijk die nieuwe prijs wint, de Conference League dan mag er geen inhuldiging op Coolsingel gaan plaatsvinden, De reden is hetzelfde als bij Ajax, er zijn te weinig beveiligers inzetbaar. Dan heb je ook nog die situatie op Schiphol wat uit de hand liep in de meivakantie. Daar missen ze mensen voor de incheckbalies, beveiliging en afhandeling van de vluchten. Dit kan een nog groter probleem worden voor aankomende zomer…

Conjunctuur 

Het producentenvertrouwen is nog steeds enorm hoog, maar het consumentenvertouwen staat nu op -48.

-48 betekent dat er van iedere 100 gevraagde consumenten, 48 meer pessimistische dan optimisten zijn. Dit alles heeft te maken met de huidige situatie rondom Rusland en Oekraïne plus de sterk opgelopen inflatie. De koopkracht zal voor de meeste Nederlanders dalen dit jaar.

Zie: https://youtu.be/bf3n_8I6E-k voor

Te gast in de studio is Frank Notten van het CBS. Zijn expertise ligt op de economie. Volgens hem raakt het nog niemand dat de economie stagneert. Van de lage -, midden of hoge inkomens. Om het probleem aan te pakken van meer vacatures ten opzichte van het aantal werklozen moet er worden gekeken naar de productiefactoren. Hij was laatst in een restaurant waar gebruik werd gemaakt van robots, misschien moet er meer gebruik gemaakt gaan worden van technologie. En of je moet kijken naar immigranten. Als mensen van hier niet het probleem kunnen verhelpen dan moet je buiten de landsgrenzen kijken. Misschien de gevluchte Oekraïners of Syriërs?

We hebben in Nederland dan een hoop werklozen of deels afgekeurde mensen, maar niet lossen het probleem niet in één, twee, drie op. Notten voegt eraan toe dat je ook moet voorkomen dat verschillende sectoren met elkaar gaan concurreren. Hij heeft geen directe oplossing paraat, als iedereen de lonen omhoog gooit dan heb je juist een probleem erbij, maar er moet zeker wat gebeuren!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *