Aanhoudende droogte teistert Nederland

Aanhoudende droogte teistert Nederland

De afgelopen tijd is het erg droog in Nederland. Vooral het oosten en het zuiden van het land, waar veel zandgronden zijn, heeft hier veel last van. Terwijl het westen zich nog aardig kan redden met de toevoer van water uit de grote rivieren.

Het is een trend die sinds 2018/2019 steeds vaker voorkomt. In het voorjaar en aan het begin van de zomer valt er steeds minder neerslag in Nederland. Terwijl het aan het einde van de zomer steeds natter wordt in ons land, denk aan de overstromingen in Valkenburg aan de Geul van afgelopen jaar. De droogte heeft grote gevolgen voor de natuur en de land- en tuinbouwsector. Zij kunnen hun land niet altijd meer voorzien van water omdat er al in sommige regio’s een sproeiverbod geld. Dit heeft weer gevolgen voor hun oogst.

Volgens hydroloog Niko Wanders is het van belang dat we in de toekomst in de periodes waar het meer regent het water gaan vasthouden, voor gebruik in periodes als deze. “Dat is voor Nederland even een omschakeling aangezien wij van oudsher gewend zijn om het water zo snel mogelijk af te voeren’, aldus Wanders.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.