Veteranen werken aan trauma door kunst te maken

Veteranen werken aan trauma door kunst te maken

Een trauma verwerken vinden veel mensen lastig. Sommige doen dit door te praten, maar woorden zijn niet voor iedereen geschikt. Daarom bedacht Hester Schipper, geestelijk verzorger bij defensie, de expositie Wartizm. Voor de expositie creëerde vijf veteranen elk een kunstwerk. Tijdens dit proces werkte ze samen met kunstenaar Martin-Jan de Groot. Hij begeleidde hen in dit project. De militairen bespraken met hem wat ze meegemaakt hadden en hier maakte Martin-Jan een schets van. Uiteindelijk maakten ze dan samen het eindproduct. 

Dit project heeft Hester Schipper wat geleerd;” Ja, dat woorden maar woorden zijn. En dat beeld toch wel echt meer met zich mee kan dragen.” En ook Martin-Jan heeft het positief ervaren; “Het heeft mij inzicht en begrip gegeven in het gevoelsleven van de militairen die zulke ervaring hebben opgedaan. En ze zijn gewoon net als ons, mens, maar beschadigd en getraumatiseerd. En hierdoor hoop ik dat ik ze een stukje verder heb kunnen helpen in hun helingsproces.” 

Het proces zorgde volgens veteraan Andjel Nieuwekerk voor mooie, maar ook minder mooie momenten. “Soms vertel je een verhaal en dan komt er weer een oud verhaal op,” aldus Nieuwekerk. De militairen maakte deze kunstwerken niet alleen om hun trauma te helpen verwerken, maar ook als blijk van waardering en erkenning voor militairen. Dat is iets wat er nu volgens hen nog te weinig is in Nederland. Ze hopen dan ook dat deze expositie een stap in de goede richting is. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.