GAST TALKSHOW: De ringvaart regatta door roeisters Yara en Myrthe

GAST TALKSHOW: De ringvaart regatta door roeisters Yara en Myrthe

De jaarlijkse ringvaart Regatta wordt op dit jaar weer gehouden op aanstaande 25 mei 2022. Dit is de langste roeiwedstrijd van Nederland waar studenten zich aan de 100 km lange tocht wagen om zo geld op te halen voor het goede doel. De ringvaart is sinds 1976 een groot succes, en elk jaar is er weer uitgebreid animo voor om deel te nemen aan dit grote evenement. Maanden van voorbereiding gaan eraan vooraf, en in de talkshow zullen twee roeisters hier alles over vertellen.

Gasten

In de talkshow van deze week zijn twee roeisters te gast, Myrthe Hagenouw en Yara Derksen. Zij zijn student en willen naast hun studie iets betekenen voor het goede doel. Deze roeiwedstrijd biedt hen de uitgelezen kans om naast hun studie zich ergens voor in te kunnen zetten. De twee roeisters vertellen in de talkshow over hun ervaringen de afgelopen maanden en welk traject zij hebben doorgemaakt. 

Ontstaan

In 1976 wordt voor het eerst de OC&C Ringvaart Regatta geroeid vanwege het 100 jarige bestaan van Laga. In het kader van de lustrumactiviteiten daagde de Delftse studentenroeivereniging Laga, Leidse studentenroeivereniging Njord uit voor een monsterrace over 100 kilometer. De Leidsche roeiers namen de uitdaging aan. Deze wedstrijd bleef niet onopgemerkt bij de rest van roeiend Nederland. Aegir, de studentenroeivereniging uit het hoge Noorden, kreeg hoogte van deze wedstrijd en verscheen bij de start. Zowel Njord als Aegir maakten geen kans tegen de LALLA (Lange Afstand Laga Lustrum Acht) en ze werden beiden verslagen in een tijd van bijna negen uur. Met deze tijd werd het wereldrecord handroeien over 100 kilometer gevestigd. De eerste editie van de OC&C Ringvaart Regatta was niet alleen een beproeving van uithoudingsvermogen maar ook improvisatietalent was vereist bleek tijdens de wedstrijd. Het vochtverlies door de fel schijnende zon was zo groot dat er bij een plaatselijke kruidenier extra dranken en petten moesten worden ingekocht. De wedstrijd bestaat sinds 1976 en er doen ieder jaar ongeveer 800 binnen- en buitenlandse roeiers mee.

Parcours

Het parcours van de Ringvaart voert voornamelijk over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, die vanaf de Kagerplassen ‘linksom’ gevaren wordt langs Amsterdam, Haarlem en Lisse. Daarna doet de wedstrijd weer de Kagerplassen aan, wat bij zwaar weer altijd voor problemen zorgt. Vervolgens voert de route via de Vliet en het Rijn-Schiekanaal naar Delft waar de finish is op het festivalterrein Lijm & Cultuur. De Ringvaart Regatta is een non-stop race, echter moet er gepauzeerd worden bij de sluis van Leidschendam. Hier worden de boten door vrijwilligers van Laga over de sluis gedragen, waarna begonnen kan worden met de laatste 12 kilometer richting Delft.

Goede doelen

De OC&C Ringvaart Regatta is een uitgelezen kans om samen met andere roeiers geld in te zamelen voor een goed doel! Er zijn dan ook elk jaar weer ploegen die de 100-km lange uitdaging aan gaan voor de medemens. Yara en Myrthe zeggen het volgende over hun goede doel: ‘’We roeien de ringvaart voor het goede doel Only Friends Utrecht. Only Friends is een stichting die ervoor zorgt dat kinderen en jongeren met een beperking ook de kans krijgen om zichzelf uit te dagen op sportief vlak. Zo geven ze iedere zaterdag ochtend allerlei verschillende sport lessen en organiseren ze andere sportieve uitjes zoals de special obstacle run. Zelf hebben we een ochtend mee gesport en hebben we van dichtbij gezien hoe belangrijk het werk van de vrijwilligers is zodat de kinderen zich op fysiek en sociaal gebied kunnen ontwikkelen.’’ Via een link kan je doneren, en na de ringvaart komt het geld dan bij het goede doel terecht. Andere doelen zijn Nuwenhuys, meer onderzoek naar borstkanker, alzheimer, F-fort foundation en de hartstichting. Elk bootje met roeiers erin heeft een eigen verhaal, en deze zijn tevens ook allemaal te lezen op de website van de ringvaart regatta. 

25 mei 2022

Voorgaande jaren ging de ringvaart helaas door corona niet door, maar dit jaar ziet het er naar uit dat het helemaal goed gaat komen. In totaal roeien er 19 bootjes mee. Deze gaan van 4 tot 8 roeisters in een bootje, met stuurvrouw of man. Vrienden, familie of huisgenoten kunnen deze dag spraakmemos insturen die de stuurvouw of man dan kan afspelen om de roeisters aan te moedigen. Ook is er een huldiging moment wanneer zij de finish over zijn geroeid. Kortom, het beloofd een geslaagde dag te worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.