Economische gevolgen voor de voedselbank

Economische gevolgen voor de voedselbank

Foto van de online winkel van de voedselbank De Bilt

De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen afhankelijk geworden van de voedselbank. In 2014 ging het om ongeveer 94.000 mensen die wekelijks voedsel-paketten afnamen bij de voedselbank. Vandaag de dag staat deze teller op 160.500 mensen. En ondanks dat wij nog niet op de helft van 2022 zitten, zijn er alleen al dit jaar 6000 nieuwe huishoudens die terecht kunnen bij de voedselbank. Hoe gaat de voedselbank om met deze enorme toename? 

Wanneer er een algemene prijsstijging plaats vindt van goederen en diensten spreek je van inflatie. Dit betekent dat je vandaag minder kan kopen van die euro, dan gister. Inflatie zorgt er dus simpelweg voor dat geld minder waard wordt. 

De onderzoekers van GFK doen maandelijks exact dezelfde boodschappen om te kijken hoe het ervoor staat met de inflatie. Eind augustus kochten zij 55 basislevensmiddelen bij de supermarkt voor exact 100 euro. Toen ze precies dezelfde boodschappen, bij dezelfde winkel een maand terug weer kochten, moesten zij 111,30 afrekenen. De prijzen zijn dus met 11,3 procent toegenomen in een tijdsbestek van acht maanden. Legt Norman Buysse, directeur retail bij GfK uit aan het AD. 

Een gemiddeld gezin met twee kinderen doet volgens Buysse per jaar voor ongeveer 7000 tot 8000 euro aan boodschappen. Per jaar zijn deze huishoudens dus al snel 800 euro extra kwijt aan alledaagse boodschappen. Dit is een wekelijkse extra uitgaven van 15 euro. Door deze prijsstijging stappen mensen over op huismerken. Hun marktaandeel is sinds het begin van 2022 met 6 procent gestegen. Daarnaast stappen mensen over naar de goedkopere supermarkten. Het marktaandeel van onder andere een Lidl, Aldi en Nettorama zijn met 3 procent gestegen de afgelopen maanden.  

Maar de armoede ligt niet enkel aan de inflatie die plaats vindt in Nederland. Ooit is bedacht dat lage uitkeringen een motivatie zijn om aan het werk te gaan. Het tegendeel is echter bewezen. 1 op de 5 Nederlanders heeft betalingsproblemen. Deze methode is daarnaast bedacht om fraude tegen te gaan. Het gebrek aan geld duwt mensen echter verder de armoede in. De gevolgen van armoede en schulden leiden met regelmaat tot stress, gezondheidsproblemen, problemen in de opvoeding, uitsluiting en soms zelfs dakloosheid. Kinderen die opgroeien in armoede lopen vaak enorme achterstanden op, deze zijn in hun latere leven nauwelijks meer in te lopen.  

In 2020 leefde ruim 900.000 Nederlanders onder de armoedegrens. Van het afgelopen jaar zijn nog geen nieuwe cijfers. Wel is bekend dat ruim 600.000 huishoudens onder de armoedegrens leven. Ook zijn er alleen al dit jaar 6000 nieuwe huishoudens zich hebben aangesloten bij de Voedselbank.  

De 74 jarige André Schellart zet zich in voor de voedselbank in de Bilt. Hij is daar secretaris, dus onderdeel van het dagelijks bestuur. Daarnaast is hij naar eigen zeggen ook veel uitvoerend bezig. Op een dag als vandaag pakt Schellart onder andere de goederen uit, voordat deze in de ‘winkel’ gestald kunnen worden.  

De voedselbank in de Bilt krijgt al hun producten van supermarkten, bedrijven en particulieren. Zij betalen dus nooit voor het voedsel dat binnenkomt. Vervolgens worden alle producten uitgestald. Mensen zijn op dinsdag en vrijdag welkom tussen 12 en 15 uur om hier hun eigen boodschappen uit te kiezen. Elke week liggen er andere producten in de ‘winkel’, ondanks de diversiteit ligt er altijd vers fruit, groente, vlees, brood, zuivel en broodbeleg. De hoeveelheid voedsel die mensen mogen meenemen is afhankelijk van de grote van hun huishoudens. Hier worden zij in begeleid door de vrijwilligers. André Schellart is één van deze vrijwilligers en vertelt vandaag in onze uitzending meer over de drukte bij de voedselbank. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *