De LHBTI+ acceptatie in Nederland, hoe gaat dat nu?

De LHBTI+ acceptatie in Nederland, hoe gaat dat nu?

In het rapport Rainbow Europe 2022 is aangegeven dat Nederland weer een plek is gezakt op de lijst van LHBTI+ acceptatie gezien de rest van de wereld. In de laatste twaalf maanden heeft de IGLA Europe gekeken naar alle wetten, educatie en andere zaken die te maken hebben met zaken rondom de LBHTI+ in de desbetreffende landen. Elk jaar geven zij een rapport uit waarin zij alle zaken benoemen.

Nederland
De voornaamste reden dat Nederland is gezakt op de lijst is het feit dat er nog steeds ‘homogenezingen’ gedaan worden. In de RAINBOW map 2022 staat dat het respect voor mensenrechten, gezien de gelijkheid 56% is in Nederland. Qua procenten zijn wij als Nederlanders ook flink gezakt. In 2021 stond Nederland op 61% gezien gelijkheid en mensenrechten. Deze homo genezingen die het eigenlijk ernaar maken dat Nederland zo laag eindigen willen een groot deel van de politici in Nederland verbieden. Op veertien februari van dit jaar presenteren een deel van de coalitiepartijen, VVD en D66, een initiatiefwet om homo genezing te verbieden.

Homo genezing
Homo genezing is een soort ‘therapie’ die vaak vanuit religieuze levensovertuigingen voortkomen. In de zogeheten genezing worden er verschillende rituelen uitgevoerd om personen er te van overtuigen dat zij niet homoseksueel/biseksueel/lesbisch of andere mogelijke seksualiteiten anders dan hetero zijn. Dit kan mentaal gedaan worden maar ook fysiek. Zo is bijvoorbeeld Ewout Genemans een keer langs geweest bij een kerk waarbij zij sneetjes maakten in een homoseksuele man om het zogeheten ‘verkeerde bloed’ uit diegene te verwijderen.

Sport
In de sportwereld is er zowel in Nederland als andere landen discussie over de LHBTI+. Zoals bijvoorbeeld in de voetbalwereld zijn er voetballers die niet durven te zeggen dat zij homoseksueel zijn. Puur en alleen omdat zij bang zijn bedreigd te worden. Ook werd er eerder een supportersgroep voor Feyenoord gemaakt gericht op homoseksuele Feyenoord-supporters. Al snel kwam er vanuit hetero mannelijke supporters een enorm negatieve reactie op het initiatief om homoseksuele Feyenoord-supporters een veilige plek te geven. Vanuit de zogeheten ‘roze supporters’ proberen in stadions meer cohesie en saamhorigheid creëren. Toch blijkt dat het niet zo uitpakt als zij graag zien. In een artikel van Voetbal Centraal staat dat er nog steeds intolerantie is in voetbalstadions. Ook wordt er in het artikel vermeld dat in de televisieserie De roze supporters verschillende voetbalfans worden gevolgd in hun proces om homohaat in stadions tegen te gaan.

Buitenland
Dit jaar en afgelopen jaar staat stipt op één Malta. Zij staan ook flink hoger dan de landen die na hen komen. Azerbaijan staat in 2021 onderaan de lijst. In 2022 was datzelfde land niet veel opgeschoten. Voornamelijk landen uit het midden oosten eindigen vaak laag en/of onderaan de lijst. Opmerkelijk is dit jaar Denemarken. Zij zijn zeven plekken omhoog geschoten op de lijst. Dit omdat zij enorme stappen hebben genomen om discriminatie tegen te gaan op alle mogelijke manieren op basis van seksuele voorkeur, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Ook is er een positieve ontwikkeling tussen het oosten en het westen. Er was eerst een aardige kloof maar in het oosten zijn er steeds meer landen die wetten implementeren tegen homohaat.

In het nieuws wordt het niet vaak gepraat over de plek van Nederland op deze lijst. Hoe het in de toekomst zal gaan is nog maar de vraag. Vele Nederlanders zeggen vaak dat het goed gaat in Nederland met de acceptatie van LHBTI+ ‘ers. Toch blijkt het niet zo te zijn. In onze talkshow: Voor Elk Wat Nieuws, de show spreken onze presentatrices Fenna en Lily Steven. Steven is een ervaringsdeskundige op gebied van homohaat en is zelf homoseksueel. Hij geeft zijn reactie op het nieuwe rapport van IGLA Europe: Rainbow Europe 2022. Ook vertelt hij over zijn eigen ervaringen en gedachten over homoseksueel zijn in deze samenleving en homohaat.

Bronnen:

‘Intolerantie in voetbalstadions is er nog steeds’. (2022). Elfvoetbal.nl. Geraadpleegd op 19 mei 2022, van https://www.voetbalcentraal.nl/nieuws/1101248/%E2%80%98Intolerantie-in-voetbalstadions-is-er-nog-steeds%E2%80%99

Rainbow Europe 2022 | ILGA-Europe. (2022b). IGLA Europe. Geraadpleegd op 19 mei 2022, van https://www.ilga-europe.org/rainboweurope/2022

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.