De eindexamens zijn weer van start!

De eindexamens zijn weer van start!

Afgelopen week was het weer zo ver, donderdag 12 mei zijn de eindexamens weer begonnen. Hier komen soms meer problemen bij kijken dan je soms denkt. Het begint natuurlijk al bij de voorbereiding van de examenleerlingen, daarnaast alle examenstress en stel je voor dat je school of cito je ook nog is de verkeerde examens geeft.

Om jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op deze loodzware weken worden er heel erg veel examentrainingen gegeven. Deze trainingen worden elk jaar weer op grote schaal aangeboden voor allerlei vakken, denk aan geschiedenis, biologie, wiskunde en zelfs bedrijfskunde. Ook zijn deze trainingen voor alle niveaus, vmbo, havo en vwo. Er zit helaas wel een keerzijde aan deze trainingen, er zit namelijk wel een flink prijskaartje aan zo’n examentraining. Denk hierbij aan prijzen rond de 300 euro. Deze trainingen zijn meestal wel meerdaags en van negen tot vijf, dus je krijgt wel erg veel les, maar niet iedereen kan deze trainingen zomaar betalen. Er zijn ook sommige middelbare scholen die dit vergoeden voor eindexamenleerlingen, maar helaas ook heel veel middelbare scholen die dit niet doen en ouders het vaak zelf op moeten hoesten. Sinds de coronaperiode geeft de overheid gelukkig wel meer geld aan middelbare scholen, als tegemoetkoming van grote leerachterstanden door de coronaperiode. Hierdoor kunnen meer eindexamenleerlingen deelnemen aan deze trainingen en hebben ze een grotere kans om te slagen.

Dit is niet het enige wat de overheid gedaan heeft om de examenleerlingen een steuntje in de rug te geven. Je kan nu namelijk ook je examens verspreid maken, en er dus voor kiezen om een aantal examens in een later tijdvak te maken. Hierdoor hebben ze meer tijd om te leren en dus ook een grotere kans om te slagen.

Hier weet Nikki van Amerom alles van, ze geeft al drie jaar lang examentrainingen aan vmbo, havo en vwo. Ook geeft ze veel verschillende vakken. Denk aan wiskunde A, management en organisatie en economie. Zo weet ze erg veel van hoe de examens in elkaar zitten en wat de leerlingen kunnen verwachten. “Eens in de zoveel tijd hebben examenleerlingen simpelweg echt ongeluk en krijgen ze een moeilijkere toets dan normaal, dit zie je meestal ook meteen weer terugkomen in de cijfers van het LAKS”. Het LAKS is Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, als leerlingen klachten hebben over de eindexamens kunnen zij bellen naar LAKS of online hun klachten indienen. Dit jaar begon het LAKS weer met erg hoge cijfers, op dag een kwamen er al 31.000 klachten binnen. De meeste klachten kwamen over Nederlands van het vwo, Duis voor de havo en het biologie-examen van het vmbo.

Bij het LAKS worden vaak kleine foutjes gemeld, bijvoorbeeld dat er te veel tekst is, te lange vragen, of dat ze juist te veel moeten rekenen. Soms maakt je eigen middelbare school ook nog eens enorme grote fouten, net zoals afgelopen week bij het eindexamen aardrijkskunde. Een groep havoleerlingen kreeg het eerste examen een extra moeilijk aardrijkskunde examen, de school liet ze per ongelijk een aantal vwo-examenvragen maken. Als gevolg van deze fout moeten 14.600 vwo-examens extreem vlug worden aangepast. Deze fout heeft gelukkig geen extreme gevolgen voor de leerlingen, maar zulke fouten worden vaker gemaakt waarbij leerlingen soms het gehele examen opnieuw moeten maken.

Op 9 juni wordt het wachten dan eindelijk beloond en krijgen alle examen leerlingen hun uitslag, na deze datum zullen er natuurlijk ook een aantal leerlingen zijn die het nog moeten herkansen. Van Amerom zegt hierover: “is deze periode heb ik het weer erg druk met het geven van trainingen, maar je ziet wel echt dat de kandidaten in deze periode nog gemotiveerder zijn. Dit is de laatste kans om die diploma binnen te harken en hier gaan ze dan ook vol voor. Deze mensen die herkansen krijgen vrijdag 1 juli te horen of ze ook naar de diploma-uitreiking mogen!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *