BMI wel een goede graadmeter?

BMI wel een goede graadmeter?

Sinds jaar en dag hoor je dat je door je BMI te berekenen kunt weten of je gezond bent of niet. Waar is een BMI wel een goede graadmeter? Voor Elk wat nieuws sprak met Robin van Rhenen, diëtiste.

Maar wat betekent BMI nou eigenlijk? BMI is een afkorting en luidt voluit als: Body Mass Index. De BMI van een persoon is niets minder dan de ratio (verhouding) tussen iemands lengte en gewicht. Dit is te berekenen via een formule. Je berekent je BMI door de volgende formule: gewicht/Lengte× lengte.

Maar uw BMI is niet altijd een goede indicator. Want je BMI zegt niets over je lichaamssamenstelling. We bedoelen dat het geen rekening houdt met de hoeveelheid spier- en vetweefsel in het lichaam. Als ik sport, heb ik meer spiermassa. En spiermassa is zwaarder dan vetweefsel. Ik kwam ook aan en mijn BMI ging omhoog. Maar ben ik niet gezond? Nee, absoluut niet, integendeel. Daarom kan BMI erg misleidend zijn!

Daarom is BMI in de eerste plaats ontworpen voor het gemiddelde van grote groepen. Wil je echt je gewicht weten? Kijk dan naar je lichaamssamenstelling: hoeveel spiermassa en hoeveel vetweefsel heb je? Alleen dan kun je echt begrijpen hoe je lichaam werkt. Gebruik indien nodig een weegschaal die deze waarde kan meten of ga naar een voedingsdeskundige.

Zo bereken je eenvoudig zelf je BMI. Maar voor je het weet geeft het een vertekend beeld. Dus als u niet zeker weet of u ongezond bent en moet afvallen, weeg dan niet te zwaar uw BMI. Maar kijk eens naar je lichaamssamenstelling, dat geeft een beter beeld.

Dit beaamt ook diëtiste Robin van Rhenen. Zij vind BMI ook niet de ideale graadmeter. Staar je vooral niet blind op je BMI. Mensen die bijvoorbeeld erg gespierd zijn, hebben een hogere BMI maar zijn juist heel fit.

Gezond kwa gewicht ben je afhankelijk van je afmetingen. Er is geen specifiek antwoordt dat er is. Dat is individueel per persoon anders. Ook dit ligt weer aan je persoonlijke afmetingen. Maar meestal een bmi tussen de 18 en 25 wordt gezien als gezond. Gezond blijf je door voldoende te bewegen en goed gebalanceerd en gevarieerd te eten.

Over de auteur

Max Vorster

Maximilian Vorster is een journalist die zich overal in vast bijt. Zijn hart ligt in de sport en dat is dan ook iets wat Maximilian graag in zijn vrije tijd doet. werkgevers noemen Maximilian een harde werker en een echte doorzetter. Direct met Maximilian in contact? Mail dan naar maximilianvorster@gmail.com of stuur een berichtje op LinkedIn. Tot snel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.