Terugkeer vinyl verbindt generaties op volle toeren

Terugkeer vinyl verbindt generaties op volle toeren

De bekende LP's uit de '70s en '80s (links) net zo grijsgedraaid als de nieuwe generatie vinyl (rechts) | Foto: Jelmer Koper

Electric Light Orchestra, Kate Bush, David Bowie of juist Fleetwood Mac. Allemaal grijsgedraaide platen. Maar wie had gedacht dat artiesten van nu zoals Ed Sheeran, Taylor Swift, Harry Styles of onze eigen S10 weer precies hetzelfde zouden doen, met menig muziekliefhebber? Op 33 1/3 of 45, de platenzaken draaien in elk geval weer op volle toeren!

Tijd om een kijkje te nemen in de praktijk van de verbindende rol die vinyl in de samenleving speelt. In de volgende reportage komt een medewerker die al 10 jaar werkzaam is in de bekende platen zaak ‘Sounds Haarlem’ aan het woord, ook vertelt een fanatiek verzamelaar van ’70s en ’80s aan het woord.

Identiteit

Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat de vinyl markt draait als een gek door het grote aandeel jongeren dat zich heeft gericht op deze vorm van muziek, van Billie Eilish tot Fleetwood Mac.

Volgens Luka, de medewerker van de muziekwinkel in Haarlem en zelf ook verzamelaar, vertelt gepassioneerd over deze nieuwe generatie dit als onderdeel van hun identiteit zijn gaan zien. “Het vormen van jezelf, het verzamelen van, bovenal het kunnnen laten zien wie je bent, daar bieden LP’s een goede weg voor.”

Bij verzamelaar van het eerste uur Bas, uit Zandvoort overigens, staan honderden platen die toch meer onderdeel van zijn persoonlijkheid zijn dan dat hij tot nog toe zichzelf realiseert. Naast de vaste waarde, namelijk de koffergrammafoon, in de huiskamer van zijn ouderlijk huis, heeft hij zelf ook onderdeel uitgemaakt van de hoogtij dagen van vinyl in de ’80s. “Ik werkte destijds in een platenfabriek van het bekende label CBS, waar ik toen verantwoordelijk was voor het proces van het persen van platen en vervolgens deze van hoezen voorzien”, begint de 58-jarige Zandvoorter. “Tegenwoordig kwalificeer ik deze functie, bijvoorbeeld tegenover mijn huidige collega’s, als ‘hoezenier'”, voegt hij toe met een glimlach.

Terug bij Sounds Haarlem, daar is heel letterlijk een trend zichtbaar die zich in het afgelopen anderhalf decennium heeft ontplooit. “Waar toen ik hier begon met werken nog slecht tot 2 drie meter achter in de winkel met vinyl gevuld was, heeft dat zich inmiddels uitgebreid tot voorbij de kassa midden in de winkel.”

Luka is er van verzekert dat de CD op korte termijn nog meer verdrongen zal raken tot enkele meters. De aanhoudende populairiteit toont de verwevenheid van generaties aan en de rol die daarmee de kracht van deze bijzondere vorm van muziek daarin speelt.

Over de auteur

Jelmer Koper

Radiojournalistiek is echt mijn ding. Altijd bezig met het nieuws offline én online. Vrijwilliger bij de lokale radio-omroep ZFM Zandvoort en het multimediale platform Zandvoort Inside. Afwisseling tussen verdiepende producties en het dagelijkse, snelle nieuws spreekt mij aan. Politiek, activisme en maatschappelijke conflicten zijn onder andere thema’s die in mijn straatje passen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.