Waarom is de Verenigde Staten een goede markt voor cricket?

Waarom is de Verenigde Staten een goede markt voor cricket?

Basketbal (NBA), honkbal (MBA) en American football (NFL), de drie grootste sporten van de Verenigde Staten. Voetbal, tennis, hockey en cricket zijn niet zo belangrijk in dit enorme land. Echter moet cricket uitgroeien als grote sport zoals de andere drie grote sporten van de VS.  Bollywood superster Shah Rukh Khan en Microsoft Chairman Satya Nadella zijn ingestapt in dit project. Vanaf 2023 moet The Major League Cricket starten en het uiteindelijk doel is om cricket een onderdeel van de Olympische Spelen van 2028 te laten zijn.

Cricket is een sport die in veel landen wordt gespeeld als: Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, India en Pakistan. Voor de leken onder ons de sport cricket lijkt de sport moeilijker dan het is. Het veld is 20,13 meter lang en 30,06 meter breed. Er zijn witte lijnen aanwezig op het veld waartussen gerend moet worden. Aan beide kanten van het veld staan drie paaltjes met houtjes daar bovenop. Je speelt het spel met 11 tegen 11. De teams wisselen elkaar om in beurt van een slag of te verdedigen. Nadat de 10e persoon zijn beurt heeft gehad vindt er een wissel plaats van verdedigen en aan slag zijn. Het team met de meeste runs wint.

In de Verenigde Staten willen ze van cricket een grote sport maken. Investeerders als: Bollywood superster Shah Rukh Khan, Microsoft Chairman Satya Nadella en Venky Mysore de CEO en directeur van het Indian Premier League-team Kolkata Knight. Het geld wordt gebruikt voor het ontwikkelen van stadions en begeleiding faciliteiten. Het doel is om nieuwe Amerikaanse cricketers te werven voor de sport. In de VS willen ze een competitievorm hebben van Twenty20. Deze opzet duurt iets korter. Er is een maximum van 20 overs per inning, hierdoor gaat een wedstrijd niet langer duren dan drie uur. 

American football is de meest populaire sport in de VS en daarna honkbal en basketbal. Dat American football de favoriete sport van de Amerikanen is, is deels te wijten aan het NFL-business model. Er wordt gebruik gemaakt van pariteit. Oftewel ieder team maakt een kans om de Super Bowl finale te winnen. Dit komt doordat teams qua sterkte ongeveer gelijk zijn. Geld wordt ook netjes verdeeld onder de diverse clubs. Dit systeem zie je niet terug in het voetbal bijvoorbeeld.

Volgens Tom Dunnmore, VP, Marketing | Major League Cricket hoeft cricket niet groter te worden qua sport dan basketbal, honkbal en American football. Amerika is van zichzelf een fanatiek sportland, als het over haar eigen sporten gaat. Je moet het vooral zoeken in de kant van de migranten. De sport is erg populair onder mensen die oorspronkelijk uit Zuid-Azië en de Caribbean vandaan komen. En om de sport nog populairder te maken moeten media en televisie meer aandacht besteden aan de sport. Dunmore gelooft in dit project, maar ieder project is risicovol. Het uiteindelijke doel is om van cricket een Olympische sport te maken voor de Spelen in 2028 in Los Angeles. Volgens Dunmore is de VS het vijfde land waar cricket gewaardeerd wordt. 

Uit cijfers blijkt dat zo’n 2,5 miljard mensen over de hele wereld cricket leuk vinden. India brengt zwaarte in dit getal. In Amerika is het nog niet zo populair, de sport is aan een opmars bezig maar het is bij lange na nog niet zo populair als American football. Er gaan aantal theorieën rond waarom in de VS cricket niet zo populair is. Van het klimaat, culturele opvattingen, te veel onderbrekingen in de sport tot Anglofobie.

Het meest aannemelijke is dat honkbal zo populair is en dat er niet heel veel verschil zit in beide sporten.  

De sport maakt een groei door, het is echter nog niet genoeg. Het moet nog meer onder de aandacht van de mensen vallen en dan zou het in het rijtje van: basketbal, honkbal en American football kunnen qua sporten.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *