Roze in blauw: Politie Alkmaar in gesprek met de LHBTI+ gemeenschap

Roze in blauw: Politie Alkmaar in gesprek met de LHBTI+ gemeenschap

Beeld: Tessa Huisman

Op maandagavond 30 mei zette Politie Alkmaar de deuren wagenwijd open voor de LHBTI+ gemeenschap en iedereen die mee wil praten en wil leren over Roze in Blauw, het politienetwerk voor de LHBTI+ gemeenschap. Helaas is geweld vandaag de dag naar de gemeenschap toe nog steeds actueel. De politie wil een zo veilig mogelijke omgeving creëren zodat iedereen openlijk kan zijn wie hij/zij is, zowel binnen als buiten de politie.

In 2021 is het aantal meldingen en aangiften van geweld en discriminatie tegen de LHBTI-gemeenschap gestegen van 2.336 in 2020 naar 2.471 in 2021, blijkt uit cijfers van het rapport Discriminatiecijfers 2021 van politie, antidiscriminatiebureaus en het ministerie van BZK. Dit geeft aan dat helaas er nog steeds een deel is van de samenleving die de LHBTI+ gemeenschap niet accepteert, maar tegelijkertijd geeft dit wel aan dat er meer mensen uit de gemeenschap melding of aangifte durven te doen bij de politie. Toch is er vanuit de politie het vermoeden dat nog lang niet alle incidenten worden gemeld, vertelde Tom Verweij, politie inspecteur en bestuurslid van Roze in Blauw.

Dit wordt ook wel bevestigd door mensen uit de gemeenschap, zoals Tygo de Vries: “Ja het is vervelend dat het gebeurt, maar ze kunnen er toch niks aan doen, is zeg maar de gedachtegang.”. Dat beeld moet juist veranderen en daar bij helpt Roze in Blauw. Als zichtbaar is dat deze tak van de politie er speciaal is voor de LHBTI+ gemeenschap kan de drempel verlaagd worden om melding te maken en aangifte te doen. Mensen voelen zich meer begrepen en hebben dan het gevoel gehoord te worden.

Roze in Blauw is er overigens niet alleen voor het afhandelen van en ondersteunen bij externe meldingen, ook is deze tak er voor de interne LHBTI+ gemeenschap en problematiek binnen de Politie. Op de avond werd gesproken over het ‘apenrots’ principe, waarbij er het beeld is dat men weinig acceptatie voelt binnen bijvoorbeeld een politie om als LHBTI+’er jezelf te zijn tussen de ‘macho’s’. Roze in Blauw ondersteunt juist deze mensen binnen de politie ook om bijvoorbeeld uit de kast te komen.

Daarnaast is meermaals tijdens de bijeenkomst benadrukt hoe belangrijk het is om divers personeel hebben voor de politie om zo goed mogelijk te kunnen samenwerken met de samenleving. Hier vallen ook mensen uit de LHBTI+ gemeenschap onder. Er was zelfs een recruiter aanwezig om de mensen aan te moedigen bij de politie te komen werken.

Al met al is de politie er nog lang niet, maar ze zijn wel al goed op weg. Het was dus al met al een inspirerende bijeenkomst vol met indrukwekkende verhalen uit de gemeenschap en ook zéker voor herhaling vatbaar. Door dit soort gesprekken tussen de politie en burger komt er meer wederzijds begrip, wordt er van elkaar geleerd en versterkt dit de samenwerking om tot oplossingen voor de huidige problemen te komen.

Meer weten over Roze in Blauw? Kijk op https://www.politie.nl/onderwerpen/roze-in-blauw.html 

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.