Van taboe naar meer rechten voor de vrouw: de Spaanse wetten zijn vooruitstrevend

Van taboe naar meer rechten voor de vrouw: de Spaanse wetten zijn vooruitstrevend

Afbeelding van Carrie Z via Pixabay

De afgelopen maand is Spanje veel in het nieuws geweest met wetten die de rechten van de Spaanse vrouw een boost geven. Wat eerst nog taboe was om over te praten, zoals abortus of huiselijk en seksueel geweld, wordt nu bespreekbaar gemaakt. Het ministerie van gelijkheid in Spanje zorgt nu voor deze verandering, er wordt in de politiek progressief gedacht. De conservatieven zijn er wel nog op tegen maar de vrouwen vieren feest op de overwinningen: ze worden gehoord.

Allereerst is het beginsel voor de vernieuwde abortuswet erdoor heen. Echter is dit wel een lang project wat nog tegenslagen kan verwachten, want de wet is nog niet volledig aangenomen. In de wet staat bijvoorbeeld dat de bedenktijd wordt afgeschaft en meiden vanaf 16 jaar geen toestemming meer nodig hebben van de ouders om abortus te plegen, in plaats vanaf 18 jaar. Dit staat recht tegenover een aantal jaar geleden, waarin abortus een groot taboe was in Spanje. Silvia Blanco Monllor, geboren en getogen in Spanje, vertelde dat veel vrouwen abortus lieten plegen in het buitenland.

Daarnaast is veel in het nieuws dat er eindelijk menstruatieverlof komt. Hiermee is Spanje het eerste land in Europa dat dit invoert. Heftige klachten van menstruatie worden eindelijk bespreekbaar gemaakt op de werkvloer.

De andere wet die een grote impact heeft op de vrouwenrechten in Spanje is het invoeren van de ja=ja wet, waardoor de bewijslast voor aangifte van verkrachting bij de aangeklaagde komt te liggen in plaats van bij het slachtoffer. Dit voelt als een overwinning na jaren waarin vrouwen geen aangifte durfden te doen, omdat zij meestal niet konden bewijzen dat er sprake was van huiselijk geweld of verkrachting. Deze vrouwen worden nu eindelijk ‘gehoord’.

Marije Hristova, Universitair Docent Spaanstalige Cultuur en Literatuur aan de Radboud Universiteit, vertelde dat de zeer over dit onderwerp bij vrouwen diep geworteld ligt. Een grote verkrachtingszaak in Pamplona uit 2016 ligt bij veel vrouwen nog vers in het geheugen. Een vrouw van 18 jaar werd hier tijdens het stierenrennen door vijf mannen langdurig tot seks gedwongen, maar de mannen werden vrijgesproken van verkrachting. “Er kwamen grote demonstraties op na deze zaak, een grote groep schaarde zich achter de vrouw met de leus: wij horen je. Nu deze solo si est si wet er is zorgt dit ook dat vrouwen zich nu meer gehoord en gesteund voelen en mannen niet zomaar wegkomen, het is gerechtigheid voor de slachtoffers”, aldus Marije.

Ook benadrukt ze dat er niet vergeten mag worden dat Spanje jarenlang een dictatuur was, waar in vrouwen altijd toestemming van mannen nodig hadden om ook maar iets te mogen ondernemen. “Zelfs voor het openen van een bankrekening moest je man of vader mee.”, bevestigde Sylvia. Dat nu de feministische golf zo op komt en vrouwen meer rechten krijgen is daarom niet alleen hoog tijd maar ook bijzonder: Spanje is vooruitstrevend en maakt grote stappen hierin.

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.