Wordt kraanwater giftig door fluoride?

Wordt kraanwater giftig door fluoride?

model zoë vult haar flesje water met kraanwater.

Er is een nieuwe rel op twitter gaande. Kraanwater zou namelijk vergif zijn. Dat schrijft twitteraar Mootje72 als reactie op Johanna die schreef dat haar hond en kat liever regenwater dan kraanwater drinken. Deze tweet heeft 278 comments en 375 likes. Dat is nogal wat.

Dat kraanwater vergif zou moeten zijn komt door de 186 fluoride, dat zou 0 moeten zijn laat Mootje weten. Haar broer heeft het opgemeten.Fluoride is fluor in combinatie met natrium of calcium. Je hebt een natuurlijke variant en een chemische variant. De chemische variant komt voor in tandpasta en de natuurlijke variant in drinkwater en bijvoorbeeld eieren en rood vlees. Ook heeft zij de youtube video van frank heslinga gezien. Hij heeft een aflevering gemaakt over water in de aflevering geeft Heslinga antwoord op de vraag: Is er wat met ons water aan de hand? Ja dat denkt hij wel. Het vergif zou namelijk de fluoride zijn. Ook zouden er nog wat andere stoffen in het drinkwater gestopt zijn om de levensduur te verkorten volgens helsinga. Hij heeft het in zijn video voornamelijk over amerikaans drinkwater. Deze factcheck is gebaseerd op Nederlands kraanwater, dat is ook het water wat mootje van twitter gemeten heeft.

Bert boerman, portefeuillehouden water zegt dat de chemische en ecologische waterkwaliteit in nederland nu niet overal op orde is. Daar heeft onder andere de drinkwatervoorziening ook last van. Ongeveer twee derde van het Nederlandse kraanwater word geproduceerd uit grondwater. Dit komt door milieu verandering.

Roberta Hofman van KRW water geeft als reactie op deze bewering dat het onzin is om je daar zorgen over te maken. Het is ook zeker niet nodig om je water nog extra te filteren. “In Nederland hebben wij het beste kraanwater ter wereld. De drinkwaterbedrijven zuiveren ons water op de goede manier, zodat je wel nog calcium en natrium in het water hebt, als je het water nog extra zou filteren zou je puur water overhouden en dat kan slecht zijn voor je leidingen. Ook zijn wij in Nederland een van de weinige landen die geen chloor of fluor aan het drinkwater toevoegen.

Om verder te gaan op het fluoride, de Nederlandse bedrijven voegen dat dus niet toe aan ons drinkwater maar er kunnen wel sporen van fluoride naar boven komen. Fluoride zit van nature al in onze boden, het drinkwater is voornamelijk grondwater dus zo komt dat in onze bodem. Via tandpasta beland er ook een deel in ops water via rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dat is dus wel een chemische vorm van fluoride. Het is een kleine hoeveelheid en het kan verschillen, de wettelijke norm is 1,1 milligram per liter. Een hoge dosering van fluoride zou schadelijk kunnen zijn voor de mens. Het is schadelijk voor je botten, zenuwen en de schildklier.

Samengevat is het dus gek dat toen het water gemeten werd door mootje haar broer er 186 miligram uit kwam. Dat hoort niet te kloppen. Wel klopt het dat er fluoride in het kraanwater zit. En het word steeds meer omdat er dus meer tandpasta in het rioolwater komt. Het is nu nog niet schadelijk en dus geen vergif. We kunnen dus gewoon nog een glaasje water uit de kraan tappen, zonder dat we het eerst hoeven filteren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *