vier jaar studeren in Amerika omdat je goed kan voetballen

vier jaar studeren in Amerika omdat je goed kan voetballen

Reinier in de VS aan het keepen. foto: privé Reinier

In de nieuwste aflevering van de podcast “Biertalk” is Reinier ter Riet te gast bij ons in de studio. Een Nederlandse jongen die zich een echt Amerikaanse student mag noemen. Hij studeert in Amerika omdat hij een scolarship heeft gekregen. Hij voetbalt en studeert dus in Amerika.

Reinier studeert nu al twee jaar in Amerika, hij heeft hiervoor vwo afgerond in Nederland en is daarna gescout omdat hij keeper is op een hoog niveau. Hij doet dat al vanaf dat hij klein is. Zijn volledige studie en sport doet hij in de VS aan Sonoma University. In de twee  grote vakanties die hij heeft in de VS gaat hij altijd terug naar Nederland. “Als ik terugkom in Nederland is dat altijd wel lang. Ik blijf er nu twee maanden. In de tijd dat ik terugkom ga ik veel naar festivals en uit met vrienden. Ik overnacht dan bij mijn ouders in Maarssen. Dat is dichtbij waar mijn vrienden wonen. Ik heb veel contact nog met ze ook als ik weg ben via snapchat en whatsapp.” zegt Reinier.

Reinier studeert dus in Amerika omdat hij een scholarship heeft gekregen voor het voetballen. In zijn eerste jaar zat hij op een andere universiteit, wat meer richting het midden van Amerika op een kleinere school van ongeveer 1000 mensen. Daar sliep hij in een dorm. Toen hij dit jaar is overgeplaatst op eigenverzoek, is hij in een huis gaan wonen met vijf voetbal vrienden. “Nu kunnen we zelf lekker ons eten koken en ik heb veel meer privacy.” Ook geven ze lekker veel huisfeestjes met de vriendengroep. De meeste vrienden heeft Reinier door het voetballen. “Echt een hechte familie zijn we.” zegt Reinier.

Hij heeft dus een studiebeurs gekregen omdat hij goed kan voetballen. Stel hij raakt nu geblesseerd of kan niet meer op hetzelfde niveau voetballen, dan hoeft hij zich geen zorgen te maken dat hij weer terug moet naar Nederland. Hij mag zijn studie gewoon afmaken. Ze kunnen hem wel een upgrade, dus meer geld geven als ze hem hoger willen laten voetballen. De studie die hij doet betaald hij van dit geld. Verder heeft reinier ook een bijbaan in Amerika sinds dit jaar. Namelijk keeperstraining geven. “Mensen daar willen daar zo veel voor betalen dat ik echt goed kan rondkomen hier mee.” zegt Reinier.

Een ander student die ervaring heeft met in Amerika studeren is Maud van der Linden. Zij is net een weekje terug uit Amerika. Zij heeft een half jaar haar minor gedaan op campus. De campus was in een dropje in Georgia. Nu ze weer terug is in Amsterdam moet ze toch wel een beetje wennen. “Ik was daar alleen maar in het dorp van de campus en ik was daar ook alleen maar met andere studenten. Hier in Amsterdam is het een soort mengelmoes van mensen. Je leeft veel anoniemer.” zegt Maud. Een ding wat ze zeker niet mist aan Amerika is het eten op campus. Er was een dining hal met alleen maar vies vettig eten. Ze hadden vaak rare dingen die Maud niet kende maar het meeste wat ze daar serveerde was niet gare reist met uitgedroogde kip, gekookte worteltjes en andere groenten helemaal overkookt. Er was wel een gedeelde keuken maar die was zo vies dat ze er liever niet in wilde koken. Op haar kamer was er geen keuken. Ze deelde haar kamer met een Amerikaanse roomate. Ze was blij met haar roommate omdat zij niet vaak thuis was. Ze was vooral werken. Door haar roommate heeft ze veel mensen leren kennen, zij nam haar mee naar feestjes bijvoorbeeld. Dat waren echt van die Amerikaanse huisfeestjes zoals je in films ziet. “Ik was ook wel eens op een feestje dat ik helemaal niet wist van wie het huis was.” zegt Maud. Dat er veel huisfeestjes zijn komt omdat je in de VS pas mag drinken als je 21 bent. De verdere vrienden die Maud heeft overgehouden aan deze trip is een groep internationale meiden die zij leerde kennen via de organisatie op de eerste dag, dat was een oriëntatiedag. Op de school zelf had zij voornamelijk vrienden die je alleen hebt voor op school. De echte vrienden heeft zij dus gemaakt op de huisfeestjes en via de organisatie

luister het interview met Reinier hier onder!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.