Verslaafd aan wiet?

Verslaafd aan wiet?

Bijna 30.000 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar zijn verslaafd aan wiet. Een wietverslaving of cannabisverslaving ontstaat geleidelijk en gaat het meeste gevallen samen met een tabakverslaving. Cannabis is minder verslavend dan alcohol, cocaïne of bijvoorbeeld crystal meth.

Cannabis is een verzamelnaam voor hasj en marihuana. Deze komen beide van de hennepplant. Wiet komt van de bladeren van de plant, hasj is afkomstig van de hars van de plant.

Mensen een sterke trek in blowen ervaren, dat niet kunnen verminderen en het gevoel hebben die niet goed zonder hasj of wiet kunnen, hebben een wietverslaving. De meeste wietverslaafden blowen dagelijks en kunnen niet geestelijk afhankelijk zijn van wiet. Hun lukt ze niet om te ontspannen of goed te slapen zonder te blowen en hun lichaam raakt ingesteld op het dagelijks gebruiken van cannabis.

Ook al komt lichamelijke afhankelijkheid bij hasj of wiet in mindere mate voor in vergelijking tot drugverslavingen aan harddrugs (cocaïne, heroïne etc.), krijgen verslaafden bij het stoppen meestal last van afkickverschijnselen.

Wietverslaafden die willen afkicken hebben vaak last van rusteloosheid, slapeloosheid  en heftige dromen. Ook komt onlust en zweten tijdens het slapen vaker voor.

Eliyas rookt al een tijdje wiet. Hij vertelt over zijn gevoelens. Sanne van Heems, psycholoog en behandelaar bij Good Hope kliniek vertelt hier meer over.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.