Reclamemaker, dokter of accountant, heb ik wel de goede keuze gemaakt?

Reclamemaker, dokter of accountant, heb ik wel de goede keuze gemaakt?

Je zult het vast wel herkennen, de constante gedachten in je hoofd dat je toch heel iets anders wil dan het carrière pad die je nu aan het bewandelen bent. Je bent ook zeker niet de enige die dit wel eens heeft, er zijn tegenwoordig tal van boeken, series en zelfs podcasts om je bij deze keuze te helpen en of het überhaupt wel de goede keuze is.

Een nieuwe podcast, die je wellicht zou kunnen helpen met dit probleem is Lekker Gewerkt. Deze podcast staat nu sinds afgelopen maand op Spotify en gaat over jouw plek vinden in de maatschappij. In deze podcast hoor je Frida Boeke, Tjerk Jansen en Victor van Bindsbergen. Alle drie bewandelen ze een ander carrière pad, op deze manier kan je wellicht wat inspiratie halen uit hun verhalen.

Frida heeft zes jaar lang gewerkt als onder andere brand designer bij Heineken. Na zes jaar heeft ze besloten om hier te stoppen en verder te gaan als freelancer en nu dus ook als podcastmaker. “Ik vond het heel erg spannend om die stap te zetten, ik werkte destijds in Berlijn, wat natuurlijk super vet is, maar ik was er gewoon niet gelukkig. De mentaliteit daar was niks voor mij en zat daar niet helemaal op m’n plek. Na lang wikken en wegen heb ik toch besloten om daar mijn ontslag in te dienen. Vooral mijn ouders vonden het heel spannend, omdat je hebt toch een goede baan, waarom zou je daar dan weg gaan. Ik denk dat dit probleem bij veel mensen ook speelt. Ze denken vaak: ik heb een goede baan, ik heb een mooi salaris, waarom zou ik dan weggaan? Als ik zou terugkijk ben ik super blij met de keuze die ik destijds gemaakt heb en voel ik me nu veel vrijer om te gaan en staan waar ik wil”.

Het wijst uit meerdere cijfers dat mensen er moeite mee hebben om afscheid te nemen van hun huidige leven en verder te gaan met een nieuwe carrière. Het wel bekende boek Master Your Mindset van Micheal Pilarcyzk is wel meer dan 300.00 keer verkocht. In dit boek staan veel verschillende voorbeelden van mensen die een goede baan hadden het gevoel hadden dat ze daar tevreden mee zouden moeten zijn. Maar er dan toch voor gekozen hebben om een ander pad te gaan bewandelen en daar ook heel tevreden mee zijn.

Frida probeert in haar podcast mensen te helpen met de juiste plek in de maatschappij, want dit blijkt voor mensen vaak nog een lastige keuze. “Er zijn zoveel verschillende die je kan doen om je nuttig te voelen voor in de maatschappij en ik snap dat dit voor veel mensen erg lastig kan zijn. Je moet ook op zo’n jonge leeftijd al een keuze maken wat je gaat doen, er zijn ook maar erg weinig mensen die gaan werken waar ze voor gestudeerd hebben. Er komen ook zoveel nieuwe banen bij, wie had toen ik ging studeren nu gedacht dat ik podcastmaker zou worden met een Tiktok ster”.

Er zijn veel verschillende stappen die je eventueel al kan nemen om je horizon te verbreden. Pas je LinkedIn bijvoorbeeld aan en maak alvast en mooie en uitgebreide CV. Ook zou je een cursus kunnen doen naast je baan om te kijken of een andere tak je meer ligt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een extra avondstudie volgen naast je baan en vind je misschien iets wat je beter ligt. Als je het allemaal echt even niet meer ziet zitten zou je eventueel ook nog een loopbaantraining of een coach kunnen nemen. Zij helpen jou de goede richting op en bieden veel structuur en houvast, hier zit helaas wel een flink prijskaartje aan. Dus durf vooral te dromen en laat je niet lijden door wat het beste is maar waar je het meest gelukkig van wordt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.