Homoseksualiteit in Iran

Homoseksualiteit in Iran

In zes moslimlanden waaronder Iran kan je worden geëxecuteerd omdat je homoseksueel bent. Veel Iraanse mensen leven daardoor een dubbelleven en zijn als de dood om te worden ontdekt door de overheid en/of hun familie omdat hun leven dan niet zeker is.

Taboe

Iran baseert hun vonnis op de Koran. De Koran veroordeelt homoseksualiteit en mensen van hetzelfde geslacht mogen niet samen slapen. Je zou kunnen zeggen dat er een taboe heerst op homoseksueel zijn in Iran.

Zo werd er in 2021 een jonge man van 20 jaar vermoord gevonden onder een boom. Het bleek dat zijn neven en halfbroer erachter waren gekomen dat hij vrijstelling had gekregen van de militaire dienstplicht vanwege zijn geaardheid. Dit was voor hen de reden om hem te onthoofden en zijn lichaam achter te laten onder een boom. Je zou kunnen stellen dat je niet veilig bent als je valt op hetzelfde geslacht.

Politiek gezien

Voormalig president Mahoumoud Ahmadinejad gaf aan dat er geen homoseksualiteit voorkomt in Iran. De Verenigde Naties hebben een oproep gedaan aan Iran om in ieder geval de doodstraf af te schaffen voor mensen met een andere geaardheid. Tot op heden luistert Iran hier niet naar. Er zijn meer dan duizenden mensen ter dood veroordeeld vanwege hun geaardheid. Ook is het dus toegestaan om als Iraanse man eerwraak toe te passen op je kinderen en kleinkinderen, puur vanwege het feit dat ze homoseksueel zijn.

Als de overheid erachter komt dat jij seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht, wordt bij de mannen alleen de passieve partner ter dood veroordeeld. De gene die penetreert krijgt vaak een aantal zweepslagen, dit kan oplopen tot honderd. In Iran is het vertrouwen onder de homoseksuelen mannen daarom erg belangrijk. Dit omdat er een onwijze angst is voor verraad. Bij twee vrouwen ligt het anders in Iran. Vrouwen kunnen elkaar niet penetreren en zij krijgen dus niet te maken met de doodstraf maar met alleen de zweepslagen.

Eigen verhaal

Voor dit beladen onderwerp ben ik in contact gekomen met een jonge man genaamd Paris, hij is zes maanden geleden gevlucht uit Iran. Paris is niet zijn echte naam, maar wel de naam die hij wilt gebruiken. Hij spreekt goed Engels en door met hem een goed voorgesprek te hebben gevoerd heeft hij een aantal dingen verteld wat hij heeft meegemaakt in zijn vaderland. Hij wilde graag zijn verhaal doen omdat het belangrijk is dat hier over gesproken wordt.

Paris gaf aan dat hij nu pas zes maanden weg is uit Iran en dat het een hel was om daar te leven als homoseksuelen man. Hij kwam er zelf vrij vroeg achter dat hij op mannen viel, hij was vijftien jaar oud.  Hij durfden dit niet te vertellen thuis en is tot en met zijn negentiende in de kast gebleven, tot dat een vriend van hem het vertelde aan zijn moeder. Zijn moeder is huilend ingestort ‘Waarom mijn zoon, waarom ik?’ Om zeker te weten dat hij echt gay was stuurden zijn ouders hem naar de militaire dienstplicht, daar kreeg hij vrijstelling voor omdat hij gay is.

Paris durfde niet overdag op straat te zijn en ging pas in de avond dingen ondernemen, puur voor zijn eigen veiligheid. Op de middelbare school werd hij gepest en wisten mannelijke klasgenoten waar hij woonden, dit maakte hem angstig. Op dat moment had Paris een vriend die hem steunden.

In Iran kan je worden opgepakt als je er ‘gay’ uitziet. Paris is twee keer opgepakt op straat omdat hij er ‘gay’ uitzag, als je een derde keer wordt opgepakt heb je een probleem daar dus hij moest zorgen dat hij weg kwam uit Iran. Dit terwijl het je vaderland is en je dus niet jezelf kunt zijn daar. Paris voelde zich niet veilig en wist als hij in Iran zou blijven hij waarschijnlijk altijd zou blijven leven in angst.

In de podcast over taboes komt Paris als telefonische gast praten over zijn beleving en het taboe op homoseksueel zijn in Iran.

Over de auteur

Fenna Monteiro

Ik ben Fenna Monteiro, 22 jaar oud en studeer journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar van de opleiding. Op deze persoonlijke site plaats ik mijn producties. Neem gerust een kijkje! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *