Taboe op het zijn van een alleenstaande jonge moeder

Taboe op het zijn van een alleenstaande jonge moeder

Uitspraken als ‘zij heeft zeker een uitkering en werkt niet’ of ‘Dat zal vast een tokkie zijn omdat ze zo vroeg moeder is’ zijn uitspraken die jonge alleenstaande moeders toch nog steeds vaak naar hun hoofd krijgen. Een taboe op het zijn van een alleenstaande jonge moeder.

Aanleiding

Afgelopen week kwam er een nieuwe Videoland serie online genaamd ‘De wereld van Eva’. In deze serie gaat Eva Jinek in gesprek met moeders en experts over taboes rondom het moederschap. Het doel van deze serie is om de schaamte te doorbreken en om open in gesprek te gaan over taboes die nog steeds erg leven in Nederland. Deze taboes gaan voornamelijk over de bevalling, seksualiteit en het schuldgevoel van werkende moeders. Ik dacht interessant deze taboes, maar hoe zit dit eigenlijk met jonge alleenstaande moeders? Veel jonge moeders hebben een lastigere start, dit komt voornamelijk door hun omgeving en vaak niet door hun eigen visie.

Vooroordeel

Waarom is er een taboe op het zijn van een jonge moeder? Vroeger was het normaal om vroeg kinderen te krijgen en nu zit er een taboe op. De Nederlandse cultuur vinden vrouwen die jong zwanger worden vaak een beetje dom, dit laten ze vaak op een onbewuste manier merken. Als je met een kinderwagen loopt als jonge meid kijkt meer dan de helft toch even om en trekt er vaak geen fraai gezicht bij. Opmerkingen als ‘Nu heb je geen leven meer, je gooit je toekomst nu weg’ of ‘Een kind die een kind opvoed, dat kan toch niet’ zijn uitspraken waar veel jonge moeders nog dagelijks mee te maken krijgen. Kunnen andere mensen in hun leven kijken? Nee, ze zeggen maar wat.

Jong en alleenstaand

Een kindje krijgen is iets moois, maar als het aan de buitenwereld ligt, niet als je jong en alleenstaand bent. ‘Jij hebt vast een uitkering of zit in de bijstand’ is een term die vaak voorbij komt onder filmpjes van programma’s waar jonge moeders in voorkomen. Elk huisje heeft zijn of haar kruisje of je nou een alleenstaande moeder bent of niet. We praten ook alleen over jonge alleenstaande moeders en geen jonge vaders, waarom? Jonge moeders nemen hun verantwoordelijkheid en gaan het moederschap aan ondanks de tegenslagen die het met zich mee kan brengen.

In de podcast taboes gaan we het hebben over het zijn van een alleenstaande jonge moeder met Romy, Zij heeft een aantal vooroordelen ervaren. Romy is nu vijfentwintig jaar oud en heeft een dochtertje van bijna twee jaar. Romy kwam erachter dat ze in verwachting was toen ze tweeëntwintig jaar oud was. Op dat moment was ze nog samen met haar ex-partner en besloot ze vrij snel dat ze het kindje wilde houden. Helaas werd haar contract bij haar toenmalige werk niet verlengd waardoor ze lang thuis heeft gezeten. Haar contract werd niet verlengd doordat zij zwanger was, dit was teleurstellend want zo ver in haar zwangerschap? was ze nog niet.

Op het moment dat Romy de beslissing nam om het kindje te houden woonde ze thuis. Toen haar dochter een half jaar was, is ze toch bij haar ex-partner ingetrokken. Uiteindelijk stranden deze relatie en woont ze samen met haar dochter bij haar moeder en heeft ze geen financiële steun van haar ex-partner.

In de podcast gaat Romy in op de vele taboes rondom het jonge, alleenstaande moederschap zoals, de omgeving, werk en het schuldgevoel dat je kunt hebben als ouder naar je kind. Taboe dat jonge alleenstaande moeders niet zouden werken, kunnen we direct ontkrachten want hoe ga je anders voor je kindje zorgen? Romy vind dat we anno 2022 dit taboe wel zouden moeten doorbreken en wilt daarom graag haar verhaal doen. Er wordt volgens haar te weinig gepraat over dit taboe en het wordt tijd dat we dat wel gaan doen. Romy houd haar achternaam liever anoniem, deze is wel bekend bij de redactie.

Over de auteur

Fenna Monteiro

Ik ben Fenna Monteiro, 22 jaar oud en studeer journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar van de opleiding. Op deze persoonlijke site plaats ik mijn producties. Neem gerust een kijkje! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *