Het taboe op Non-binair zijn

Het taboe op Non-binair zijn

Bij de geboorte van een mensen zijn er verschillende fysieke en mentale eigenschappen die aan deze persoon worden toegewezen. Wanneer iemand wordt geboren als man en zich ook een man voelt, of wanneer iemand wordt geboren als vrouw en zich ook vrouw voelt wordt hij of zij een persoon met een binair gender genoemd. Het kan ook zijn dat iemand als man of vrouw wordt geboren maar zich hier gevoelsmatig niet mee identificeert, deze gender categorie wordt non-binair genoemd. Doordat het binnen de maatschappij als ‘normaal’ wordt gezien om jezelf als man of vrouw te identificeren, hangt er een taboe rondom het zijn van non-binair.

Wanneer mensen in het dagelijks leven iemand zien met een vrouwelijk uiterlijk zeggen we vaak automatisch zij of haar en dit geldt hetzelfde als we hij of hem zeggen. Dit is niet altijd de goede benaming omdat los van de uiterlijke kenmerken iemand een non-binair persoon kan zijn, de juiste benaming voor een non-binair persoon is hen/hun/die. De genderidentiteit van een persoon wordt geuit doormiddel van een genderexpressie. Dit kan een combinatie zijn van mannelijke of vrouwelijke kenmerken of door deze te verwerpen. Het is belangrijk om te weten dat genderidentiteit en genderexpressie niet per definitie met elkaar in verband staan. De genderidentiteit van een persoon is niet altijd af te lezen van hun genderexpressie. Binnen het begrip non-binair bestaat een grote verscheidenheid aan variaties waar mensen zich mee kunnen identificeren.

De genderexpressie van een persoon verwijst naar de manier waarop hij/zij/hen (wel of geen) uiting geeft aan je genderidentiteit. Welke rol neemt een persoon aan in het dagelijkse leven? Hierbij kan je dan kijken naar welke kledingkeuze een persoon maakt en of hij/zij/hen make up draagt, hoe gaat de persoon om met emoties en anderen uitingen. Genderexpressie is wat ‘de buitenwereld’ dus de mensen om jou heen van jou te zien krijgt. Veel mensen hebben een mannelijk en of vrouwelijk kenmerk in hun genderexpressie toegevoegd, maar dit kenmerk verschild per sociale context. Weinig mensen drukken zich enkel vrouwelijk of mannelijk uit en de kenmerken vrouwelijk en mannelijk zijn ook per cultuur of context verschillend. Expressie gaat ook samen met het uiting geven aan gevoel doormiddel van kleuren en vormen.

Vanaf jonge leeftijd leren kinderen wat binnen het ‘hokje’ jongetje en wat binnen het ‘hokje’ meisje valt. Binnen de maatschappij zijn er bepaalde sociale regels opgesteld over hoe mannen en vrouwen zich gedragen. Deze sociale druk op genderexpressie noemen we de gendernormen die van ons worden verwacht. Doordat de “normaal norm” vaak als van vanzelfsprekend wordt ervaren, hebben mensen vaak zelf niet eens door dat ze in “hokjes” denken. Wanneer mensen het gedrag vertonen dat afwijkt van de ”normaal norm” wordt dit discriminatie van gender genoemd. Deze discriminatie en dus het taboe op het non-binair zijn wordt de laatste tijd steeds meer bespreekbaar gemaakt, om dit probleem aan te pakken.

Lio van den bos is 27 jaar en beschrijft zichzelf als Popy-pan transman, poly Amoureus, Panseksueel en transgender man. Zijn grootste passies zijn vechtsport fitness schrijven en fashion. Ook heeft hij een tijd, vrijwilligers werk gedaan voor de organisatie RESPECT2LOVE. Dit is een organisatie die zich inzet voor de biculturele  LHBTI (Queer POC) gemeenschap. Lio zegt: “Mijn life quote is ‘leven en laten leven’, dit is iets wat mijn omie altijd zei en dit houdt in dat je niet mag oordelen en ieder in zijn waarden laat. Als ik kijk naar het pad dat ik heb bewandeld heb ik eigenlijk drie keerpunten gehad het eerste keerpunt was dat ik erachter kwam dat ik niet hetro ben. Het tweede keerpunt was dat ik erachter kwam dat ik pol amoureus ben dus meerdere liefdes en partners tegelijkertijd kan hebben. En het laatste keerpunt was toen ik voelde dat ik mij echt niet identificeerde als vrouw en transgender ben. Ik ben vervolgens in transitie gegaan en ga nu als hele gelukkige man door het leven.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.