Nederlands elftal: Nations League & WK voetbal Qatar

Nederlands elftal: Nations League & WK voetbal Qatar

Het reguliere voetbal seizoen is ten einde en alle kaarten voor komend seizoen zijn weer geschud. Maar gelukkig zijn we nog niet uit gevoetbald. De Nations League staat voor de deur en de eerste wedstrijd wordt aan staande vrijdag al gespeeld tegen België. Voor veel spelers is het een lang seizoen geweest maar met het oog op het aankomende WK wel een belangrijke periode voor de ontwikkeling van het Nederlands elftal.

Meest opvallende deze week was dat Georginio Wijnaldum niet in de selectie van de bondscoach Louis van Gaal zat. Memphis Depay had in ieder geval een andere mening dan zijn bondscoach hij zou Wijnaldum altijd oproepen. Omdat hij vind dat Wijnaldum er ‘gewoon’bij hoort. Voor Depay longt er ook nog persoonlijk succes. Hij kan topscoorder aller tijden worden van het Nenderlands elftal. Nu staat Depay nog op 39 goals. Het record is nog altijd in handen van Robin van Persie hij wist in zijn interlandloopbaan 50 goals te scoren voor Oranje.

Tot veler verbazing zaten de spelers Vincent Janssen, Bruno Martens-Indi en Jerdy Schouten wel bij de selectie. Opvallend hieraan is dat Vincent Janssen er de eerste wedstrijd niet bij kan zijn wegens zijn bruiloft die plaats vind in Amerika. De Bondscoach zei dit geen probleem te vinden en na de huwelijksnacht wordt Janssen dan weer verwacht in Zeist. Jerdy Schouten daarentegen maakt zijn debuut in de selectie van Oranje. Via ADO Den Haag, Telstar en Excelsior belandde hij bij het Italiaanse Bologna waar hij het afgelopen seizoen goed uit de verf. Zo dwong hij een plek af bij het grote Oranje. Naast de eerder genoemde afwezige Wijnaldum waren er ook veel vragen over Brian Brobby die zijn opwachting zal maken voor jong Oranje in plaats van het grote Oranje. Overigens krijgt aanvoerder Virgel van Dijk na de interland tegen België vrijaf. Na een slopend seizoen krijgt hij van de bondscoach rust. Bij de Belgen mist Thibaut Courtois de wedstrijd met het Nederlands elftal hij is na de gewonnen Champions League finale met Real Madrid niet fit genoeg om te keepen aan staande vrijdag.

Voor Oranje breekt er een belangrijke periode aan. De wedstrijden tegen België, Polen en Wales worden gebruikt om het elftal te perfectioneren richting het WK voetbal dat aankomende winter in Qatar gespeeld zal worden. Het toernooi ligt al enige tijd onder vuur omdat sinds ze zijn begonnen met het bouwen van de stadions er al meer dan 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen. Hier gaat dan vooral om migranten die afkomstig zijn uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri-Lanka. Toch bestaan er nog twijfels over de daadwerkelijke sterfgevallen. Omdat gewoonweg niet alle cijfers bekend zijn. In tegenstelling tot het aantal doden dat wordt gemeld door diverse mensrechtenorganisaties stelde FIFA baas Infantino dat er maar drie doden zijn gevallen bij de bauw van het stadion.

Volgens Human Right Watch en Amnesty International moet de wereld voetbalbond FIFA 440 miljoen uitrekken om arbeidsmigranten te compenseren die zijn uitgebuit. Dit bedrag is lang niet genoeg maar is meer symbolisch bedoelt, dit omdat het bedrag overeenkomt met het totale prijzengeld dat de FIFA uitkeert dit WK. De organisaties vragen voetbalbonden waaronder ook de KNVB de oproep te steunen. De KNVB liet in een reactie weten dat ze de gesprekken tussen de FIFA en Amnesty eerst afwachten. Dit omdat Infantino UEFA-congres heeft aangegeven dat de arbeidsmigranten die geleden hebben onder de bouw van het stadion gecompenseerd moeten worden.

Ander nieuws omtrent oranje is dat oranje onder 17 de finale op het EK helaas heeft verloren. Ze gingen in de finale onderuit met 2-1 tegen Frankrijk. In de groepsfase wist Oranje wel nog te winnen van Frankrijk met 3-1. De verloren finale zorgde ervoor dat oranje onder 17 niet hun derde EK op rij kon winnen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *