Het taboe op ‘laagopgeleid’ zijn

Het taboe op ‘laagopgeleid’ zijn

Laagopgeleid zijn, het is een term die toch nog vaak een negatieve lading heeft. Het spreekt ergens van een verschil in waardering tussen hoog- en laagopgeleid. En nog vaak genoeg horen mensen op het MBO dat ze geen student zijn of wordt ze gevraagd waarom ze ‘maar MBO’ doen. Er kan wel gezegd worden dat er een taboe op rust. En dat terwijl hele belangrijke mensen uit onze economie van het MBO komen; koks, hoveniers, loodgieters en ga zo maar door. Maar als ze zo belangrijk zijn, hoe kan het dan dat mensen dan toch nog zo reageren?

Verschillen door termen, meningen en rechten 

Een aantal hoogopgeleiden voelen een soort superioriteitscomplex. Ze hebben het idee dat een hbo-opleiding of een universitaire opleiding je alleen een fatsoenlijke baan op kunnen leveren. Daardoor pushen ze hun kinderen of kennissen vaak om door te studeren en wordt er vaak gevraagd of mensen met een mbo-diploma ‘toch niet door willen gaan met studeren’. Kinderen krijgen voor cito toetsen extra bijles zodat ze beter presteren, op middelbare scholen gaan ze naar huiswerkbegeleiding en op het mbo zijn er verschillende trajecten om je voor te bereiden op het hbo. Als je door wil studeren is dat natuurlijk allemaal niet negatief, maar het kan wel vervelend zijn en dwingend als je tevreden bent met je mbo-diploma en daarmee je gewenste beroep kan doen.

Naast dat helpen de termen hoog- en laagopgeleid ook niet. Het spreekt niet van waardering, maar eerder van een verschil tussen de twee. Daarom wordt eraan gewerkt om deze term te veranderen. Dit zou dan veranderen naar theoretisch en praktisch opgeleiden. Het enige probleem hieraan is dat mensen op het hbo ook praktisch opgeleid kunnen worden, en op het mbo zijn er ook studies die meer theoretisch zijn. Ze zijn ook nog in overleg, maar het is wel een reëel optie. Vanaf het schooljaar 20’/21′ zijn mbo’ers ook tot studenten benoemd. Eerder waren zij leerlingen of deelnemers, en nog niet student. Daar is dus verandering in gebracht. In Utrecht krijgt een mbo zelfs een eigen vereniging omdat zij ook graag willen genieten van het studentenleven. Wat de verschillen met het hbo en de universiteit meer recht trekt. Ook wordt er gekeken naar het rechttrekken van de stagevergoedingen. Mbo’ers krijgen over het algemeen niks voor hun stage, terwijl hbo’ers en universitaire studenten dit vaak wel krijgen. Dit soort termen, visies en gebrek aan rechten houden onder andere ook het taboe in stand.

“Mensen zijn gewend om er grapjes over te maken.”

Negatieve reacties te horen krijgen

Beertje Beekman doet zelf de mbo-opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ook zij ervaart wel eens dat mensen negatief reageren; “Ik heb eigenlijk geen idee waarom mensen af en toe zo negatief reageren. Ik denk misschien dat mensen zo reageren omdat het een beetje stereotyperend is. Mensen zijn gewend om er grapjes over te maken zeg maar. En ik denk oprecht dat sommige mensen denken dat mensen op het mbo dom zijn.

Ik heb een keertje gehad toen zat ik nog op de middelbare school, toen draaide ik een les mee met vwo, en de docent wist dat ik van mavo kwam. En de docent zei; ‘Ja sorry, ik wil mensen van mavo en havo geen lesgeven want ik vind ze gewoon dom. Lijkt me vreselijk, die mensen luisteren niet en ze kunnen de stof niet opnemen.’ Dus sommige mensen denken gewoon dat mensen die op het mbo zitten dom zijn. En ik denk anders dat mensen gewend zijn om die reactie te horen dus dat ook herhalen.” Het is alleen niet altijd zo vertelt Beertje, en daarnaast gaat ze veel om met mensen van het mbo waardoor ze er niet heel veel last van heeft.

Maar als ze een negatieve reactie krijgt dan weet ze ook wel hoe ze daarop moet reageren; “Ja soms zeg ik echt ‘hou je bek dicht’, en anders laat ik het over me heen gaan want ik ben het wel gewend. Oprecht, op het mbo word je minder serieus genomen ook gewoon door de leraren en de stof die je krijgt. Soms maak ik toetsen en dan denk ik echt ‘jezus’. Ik heb de toetsen van vorig jaar met twee vingers in mijn neus gemaakt en nog nooit geleerd voor een toets. Bijna alles was multiple choice behalve Nederlands, Engels en rekenen.”

Het is best een hardnekkig taboe dus, maar waar zeker aan gewerkt wordt op het moment. Als het zo is wat Beertje zegt, en mensen op het mbo op school ook af en toe niet serieus genomen worden is dát misschien wel een nieuwe probleem waarover later gebogen kan worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.