Fact-check: hoe snel verbrand je nu eigenlijk echt?

Fact-check: hoe snel verbrand je nu eigenlijk echt?

Aanleiding

Afgelopen week werd er een artikel gepubliceerd op Linda waarin staat dat je aankomende zaterdag wel binnen 15 tot 25 minuten kan verbranden. Zaterdag is zonkracht rond de vijf en als het bewolkt wordt kan deze wel stijgen naar zes of zeven. Afhankelijk van je huidtype kun je dan al binnen tien minuten verbranden. Dit volgens het artikel in de Linda, maar kun je dit wel zo eenvoudig brengen of spelen hier nog hele andere dingen in mee.

Wat doet de zon nu eigenlijk?

Er zijn drie verschillende Uv-stralen: UVA, UVB en UVC, de eerste twee zonnestralen die zijn belangrijk in dit verhaal. Deze stralen komen terecht op onze huid, het grote deel daarvan zijn UVA stralen. Deze stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering en de UVB stralen zijn verantwoordelijk voor het verbranden. Deze stralen dringen iets minder diep door in de huid en bij overmatige blootstelling zorgt dit voor verbranding. Als deze beschadiging plaatsvindt stoomt er meer bloed naar deze plek om de beschadiging op te lossen, hierdoor ontstaat de pijnlijke rode huid die je gewend bent als je bent verbrand. Deze reactie begint ongeveer na 3 à 5 uur en na 12 á 24 uur bereikt deze reactie zijn hoogtepunt.

Waarom verbrand jij wel en je vriend niet?

Er zijn zes verschillende huidtypes. Dit wordt bepaald door de verschillende pigmentcellen die jouw huid heeft, dit komt door de kleur van je huid. Bij mensen met een donkerdere huidskleur zijn de pigmentcellen actiever dan bij mensen met een lichtere huidskleur. Hierdoor wordt er dus meer pigment gemaakt, waardoor zij dus beter tegen de zon kunnen dan mensen met weinig pigment

Hoe snel verbrand je echt?

Dit heeft grotendeels te maken met de kracht van de zon volgens dermatoloog Ingrid van Wessel, zij heeft geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en heeft zich daarna gespecialiseerd tot dermatoloog. “De kracht van de zon geeft aan hoeveel uv-stralen je huid bereiken. Dit wordt gemeten met de UV-index, deze varieert van 0 tot 8. Hoe dichter de zon bij de aarde staat, des te sneller je verbrand” aldus van Wessel. Tussen 12 en 3 is de zon het dichtst bij ons en verbrand je dus ook het snelst. De dikte van de ozonlaag en de bewolking spelen ook mee in deze index.

Conclusie

“Er zijn erg veel verschillende onderzoeken gedaan naar hoe snel mensen verbranden en waaraan dit zou kunnen liggen. In zo’n artikel wordt dus snel gezegd dat je binnen 15 á 25 minuten kan verbranden, maar dat ligt aan erg veel dingen. Dit ligt dus aan wat voor huidtype je hebt en daarbij dus ook hoeveel pigment je hebt, op welke locatie je bent, hoe vuil de lucht is en hoe bewolkt het is.” Aldus van Wessel. Dus ergens heeft de Linda wel gelijk, maar ze hadden er wel meer toelichting bij moeten geven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.