Steeds meer foodtruck festivals

Steeds meer foodtruck festivals

Het festival seizoen is weer van start gegaan. Niet alleen grote maar ook kleine festivals gaan van start. Kleine festivals, zoals foodtruckfestivals, feestfestivals maar ook festivals die gespecialiseerd zijn in het schenken van wijn en bier. Je hebt ze in verschillende soorten en maten en tegenwoordig zie je ze steeds meer voorbijkomen.

 

Festivals zijn in Nederland een groot ding. Voor het jaar 2022 zijn er in totaal 1.100 gepland. Niet alleen festivals zijn tegenomen, ook het aantal foodtruck is in tijden van de coronapandemie flink toegenomen. Zo laat het handelsregister weten dat er in 2017 ongeveer 1.200 foodtrucks waren en dat er nu in 2022 ongeveer 2.500 foodtrucks zijn. Dit is dus bijna verdubbeld in 5 jaar tijd. Ze verwachten dat de trend nog lang door zal zetten in Nederland.

Maar waar komt die foodtruck dan eigenlijk vandaan? Foodtrucks komen niet speciaal van één plek af, omdat elk land hier al vroeg mee begon is het niet af te leiden naar één plek, vroeger werd het namelijk gedaan in kraampjes in plaats van trucks. Amerika begon als eerste met het gebruiken van foodtrucks, ze gebruikte dit vooral om arbeiders te kunnen voorzien van eten. En dit ging makkelijk via de foodtrucks die op straat stonden. Toen was er alleen nog niet zoveel keus als dat er nu is.

Foodtruck heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Het zijn niet alleen meer goedkope maaltijden van een paar euro, maar het zijn ook culinaire hoogstandjes van een goede chef kok. Roy Choi een Koreaanse Chef uit Amerika begon met dit idee. Door al het bijzondere eten dat werd aangeboden werd Street food steeds populairder. Nu worden er zelf speciaal festivals gehouden die speciaal hiervoor bedoeld zijn.

De foodtrucks zijn er in alle soorten en maten, zo kan je kiezen om naar een festival te gaan met culinaire hoogstandjes waar je 50 euro aan entree moet betalen en kan genieten van verschillende bijzondere smaken. Dit zal dan ook luxer eten zijn en met iets meer expertise bereid zijn.  Ook kan je kiezen om naar een festival te gaan waar je geen entree voor moet betalen of slechts een kleine prijs. Daar zullen dan gerechten als hamburgers, nacho’s, ijsje en gebak aanwezig zijn. En naast al deze foodtruck festivals zijn er ook festivals als een wijn of bier festival waar je verschillende soorten dranken uit kan proberen. Er is dus voor ieder wat wils.

foodtrucks staan tegenwoordig niet alleen nog op festivals maar het wordt nu ook gezien als een fulltimebaan. Naast de festivals zorgen ze voor catering bij bedrijfsfeesten, familiefeesten en andere gelegenheden waar eten van pas komt. Ongeveer 65% van de foodtruck eigenaren is nu fulltime bezig met zijn foodtruck. Wel wordt er verwacht dat er niet veel ondernemingen meer bij gaan komen. Er wordt wel verwacht dat de ondernemingen nog wat zullen groeien als je kijkt naar de hoeveelheid foodtrucks ze bijvoorbeeld in bezit hebben.

In het kleine stadje Vlissingen in Zeeland wordt elk jaar het foodtruck festival Cuisine Machine gehouden. Dit jaar ging het even anders en was er niet genoeg tijd om dit voor elkaar te krijgen. Door de coronaperiode was er te weinig tijd om alle foodtrucks te kunnen regelen, en om artiesten bij elkaar te krijgen. Het festival werd vervangen voor het feest festival Las Fiestas dat plaats vond tijdens het pinksterweekend, 3, 4, 5 en 6 juni. Loek Peperkamp, de organisator van het festival en de eigenaar van de lasloods waar het festival werd gehouden zegt: ‘Het is een festival gericht op entertainment, disco, café, bingo, bandjes, dj’s, foodtrucks, kinderspeelplaats, botauto’s en een hoop gezelligheid. Families komen bij elkaar en genieten van een dag vol met entertainment. Je merkt gewoon dat iedereen er met dit mooie weer, meer zin in krijgt. Iedereen is vrolijk’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.