Zomer(school) gaat bijna van start

Zomer(school) gaat bijna van start

Veel mensen zijn al heel enthousiast voor de zomer. Ze verheugen zich op de vakantie, feestjes, stranden en/of op de lekkere warme zomerdagen. Alleen is dit niet voor iedereen het geval. Sommigen staan er slecht voor op school en moeten bijgespijkerd worden in de zomer en anderen hebben nog extra bijles nodig voor hun nieuwe studie en anderen willen gewoon graag wat leren. Misschien niet een ideale start van de zomer, maar wel een leerzame! Waarom kiezen mensen daarvoor?

Corona achterstand

Door de pandemie zitten veel mensen met een achterstand. Ze hebben vaak een inhaalslag te maken. Het is een van de redenen dat mensen naar zomerscholen gaan. Hier krijgen ze intensief uitleg over verschillende onderwerpen. Omdat velen dit nodig hebben, heeft ook de overheid een steunpakket gecreëerd voor scholen om meer geld in onder andere bijles en zomerscholen te geven. Die steun begon vorig jaar, maar zal nog anderhalf jaar doorlopen, en er wordt zelfs al gekeken naar verlenging.

Het is namelijk ook duur voor de overheid als leerlingen blijven zitten. Het duurt hierdoor langer tot mensen op de arbeidsmarkt komen, en het duurt ook langer voor zij belastingen en premies gaan betalen. Daarom is het voor de overheid een investering om de corona achterstanden weg te werken. Daarna hebben ze geëxperimenteerd met de zomerscholen, toen dit succesvol bleek is dit een blijvend concept gebleven. Niet lang geleden kwam wel uit dat er door de grote toename in zomerscholen er een soort ‘wildgroei’ ontstaan is. Er is door de grote toename namelijk verschil in kwaliteit ontstaan.

Maar niet alleen dat…

 De achterstand die door corona opgelopen is, is niet de enige reden voor mensen om naar zomerscholen te gaan. Ook kan een reden zijn dat je bijvoorbeeld nog een extra vak nog voor je opleiding moet volgen. Stel dat je bijvoorbeeld natuurkunde niet in je vakkenpakket had, dan gaan sommige mensen naar zomerschool om daar dat vak in te halen als ze die nodig hebben voor hun studie. En niet alleen dat, ook op het hbo en op de universiteit gebeurt dit. Sommigen missen nog een aantal studiepunten en volgen daarom nog een cursus in de zomer.

Maar niet alles is afhankelijk van schoolprestaties. Sommige mensen vinden het ook heel leuk om naar een zomerschool te gaan om nieuwe dingen te leren. De Utrecht Summer School heeft bijvoorbeeld rond de 200 cursussen die ze aanbieden, waar veel mensen op afkomen. Mensen kiezen soms voor één cursus van twee weken te volgen, en andere plannen er meerdere achter elkaar zodat ze de hele zomer zoet zijn. Dit is wel iets anders dan de zomerschool die je misschien al kende, hier komen namelijk ook veel internationals op af. Het is dus voor hun ook echt leuk, omdat ze een study abroad ervaring hebben bij deze zomerschool. Zij kunnen namelijk ook je huisvesting regelen en hebben een sociaal programma om mensen te koppelen.

Leuk werkt én het is voor elke leeftijd

Zomerschool werkt ook beter als het niet té schools gegeven wordt, maar leuker en losser aangepakt worden. Hierdoor kan voorkomen worden dat een zomerschool als strafwerk kan gaan voelen. Zoals bijvoorbeeld de breuken leren door middel van pannenkoeken. Ook kunnen verschillende lessen buiten worden gegeven. Het is meer de bedoeling dat kinderen niet het gevoel hebben dat ze heel erg met school bezig zijn, maar dat ze wel iets leren. De docenten die lesgeven op de zomerscholen doen dit soms vrijwillig. Koen van der Heide, coördinator bij de Utrecht Summer School, vertelt; “Sommige docenten hebben zelf heel veel motivatie om nog cursussen te geven, of om iets uit te proberen. Of het is vanuit de faculteit.” Motivatie om mee te werken bij de zomerschool kan dus verschillen.

Het is daarnaast ook duidelijk, dat er niet één specifieke leeftijdsgroep is die naar de zomerscholen gaat. Kinderen op de basisschool gaan omdat ze bijvoorbeeld dus nog niet zo goed zijn in de breuken. Middelbare scholieren, gaan omdat ze anders niet over mogen of al weten dat ze het volgende jaar niet gaan halen en mensen van middelbare leeftijd en ouderen gaan omdat ze nog graag iets willen leren. Koen van der Heide gaf ook aan dat het qua leeftijd heel erg kan verschillen; “Dat loopt heel erg uiteen. Het is van 18 tot 88 jaar. Ik heb vorige week nog iemand van 78 geaccepteerd.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *