Drukte in de hondenpensions: ‘De hond noodgedwongen mee op vakantie’

Drukte in de hondenpensions: ‘De hond noodgedwongen mee op vakantie’

Door de coronapandemie hebben meer mensen een huisdier genomen, maar nu dat we weer massaal op vakantie kunnen is iedereen op zoek naar een logeerplek. Dat wordt steeds lastiger want de meeste hondenpensions zijn namelijk nu al volgeboekt voor de zomer. Dit betekent dat steeds meer mensen noodgedwongen op vakantie moeten met hun huisdier.

‘Nee daar zijn we niet zo blij mee, maar we hebben geen keuze helaas’ vertelt hondeneigenaar Julia Mullenders. Ze is een van de vele hondeneigenaren die deze zomer haar hond mee op vakantie neemt. Mullenders heeft namelijk tijdens de eerste lockdown van de Coronapandemie net zoals veel anderen een hond aangeschaft. Uit onderzoek van i&o research blijkt dat ongeveer 80.000 huishoudens sinds de coronapandemie een hond in huis hebben gehaald. De reden hiervoor is dat meer mensen thuis waren en daardoor veel tijd hadden voor het dier. Ook Mullenders beaamt dat dit de reden was voor de aanschaf van hun hond: ‘We wilden al wel langer een hond maar dit was het goede moment want iedereen had opeens veel tijd over’.

De grote toename van het aantal huishoudens met honden is dan ook terug te zien bij de dierenpensions. Het overgrote deel van de pensions is al sinds een aantal maanden volgeboekt voor de zomer en kunnen nu de drukte al amper aan. Zo laat hondenpension Hond Centraal weten op het moment te werken met een hondenroedel van 70 honden. Verschillende hondenpensions moeten al weken tegen hondeneigenaren zeggen dat zij geen plek hebben en tot september vol zitten geboekt. Mullenders begon ook al vroeg met het zoeken naar een logeerplek voor haar hond maar tevergeefs: ‘Alles in de buurt hebben we af gebeld , we begonnen in April met zoeken maar toen waren overal de pensions al volgeboekt’. Als gevolg van de overvolle pensions passen veel vakantiegangers hun bestemming aan, zo ook Mullenders. ‘Normaal gaan we met het vliegtuig naar Turkije maar dit jaar hebben we gekozen voor een vakantie die wat diervriendelijker is’ Vertelt Mullenders. Dus gaat ze samen met het gezin voor het eerst op vakantie met de auto zodat de hond mee kan.  ‘Niet alle landen zijn hond vriendelijk dus tijdens het zoeken van een vakantie hebben we daar goed opgelet en kwam Oostenrijk uit.’ Uit onderzoek uit 2020 van Dibevo, dit is de brancheorganisatie voor huisdierenspecialisten blijkt dat honden vaker mee gaan op vakantie, namelijk bij een derde van de huishoudens ging de hond al voor de Coronapandemie mee op reis.

Voor Mullenders is het wel even wennen dat zij dit jaar niet zomaar het vliegtuig in kunnen stappen: ‘We moeten doordat de hond voor het eerst mee gaat met veel meer dingen rekening houden nu’. Zo moet er ook rekening geworden houden met bepaalde vaccinaties die vereist zijn als het dier meegaat naar het buitenland. Het Landelijk Centrum Gezelschapsdieren geeft veel informatie over waar u op moet letten als u op vakantie gaat met uw hond. Zo legt het LICG uit dat officieel vaak alleen de hondsdolheidvaccinatie verplicht is, maar dat andere vaccinaties vaak ook verstandig zijn omdat ziektes die in Nederland niet meer voorkomen nog wel in andere landen actief kunnen zijn. Ook Mullenders heeft al een vaccinatie afspraak voor haar hond staan: ‘De vaccinatie moest een maand voor de vertrekdatum worden gezet, gelukkig was daar bij de dierenarts nog wel plek voor.’

Ondanks de vakantie van Mullenders er anders uit ziet dan normaal ziet ze het zeker zitten om haar hond mee te nemen naar Oostenrijk: ‘Het is een klein en sociaal hondje, hij is het gewend om met de auto reizen en hij is gelukkig ook niet voor veel dingen bang’. Het Landelijk Centrum Gezelschapsdieren geeft het advies om de twee uur te stoppen om de hond uit te laten.

‘Ik ben heel benieuwd, misschien pakt het juist wel goed uit en gaan we als het bevalt altijd wel met de auto en de hond op vakantie’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *