Is XTC gebruiken veiliger dan paardrijden?

Is XTC gebruiken veiliger dan paardrijden?

Afbeelding van Brett Hondow via Pixabay

De festivalletjes komen er weer aan nu het zomer wordt en daar hoort ook zo nu en dan een pilletje bij. Onveilig en onverantwoord, als je veel mensen zou moeten geloven. Of toch niet? Recent kwam wel een heel opvallend statement naar buiten in een kop van de Linda: XTC is veiliger dan paardrijden. Er zijn minder XTC-gerelateerde incidenten dan incidenten tijdens paardrijden, aldus Kaj Hollemans, geciteerd in dit artikel. Het klinkt bizar en zou natuurlijk een heel ander perspectief bieden op de partydrug die nu op lijst 1 van de Opiumwet staat, maar is dit wel zo?

De cijfers liegen er niet om

Als eerst is het belangrijk om even te kijken naar waarin XTC veiliger zou kunnen zijn dan paardrijden. Hollemans claimt dus dat er minder incidenten plaatsvinden. Volgens de cijfers van de Monitor Drugsincidenten 2019 werd XTC gebruik gemeld bij 1750 van de 6629 geregistreerde drugsincidenten. Onder de drugs zelf neemt XTC dus 26% in van de incidenten waarvoor men op de EHBO of spoedeisende hulp beland. Van het aantal drugsincidenten met XTC kwam dit bij 65% door alleen de XTC zelf, maar de overige 45% kwam doordat de partydrug gebruikt werd in combinatie met andere drugs. Dit zijn meestal snuifcoke, GHB of amfetamine.

Het aantal incidenten dat gebeurt tijdens het paardrijden waardoor men op de SEH belandde is aanzienlijk hoger volgens VeiligheidNL. Dit was 6400 in 2020, waarvan 5700 door de val van een paard. In 2019, toen de coronapandemie nog niet gaande was, waren dit er nog meer: er werden toen 6800 ongevallen geregistreerd. Verrassend is dit laatste niet, paardrijden is tenslotte de op drie na gevaarlijkste sport.

Uit het werkveld

Stefan*, ambulanceverpleegkundige en gediplomeerd werkbegeleider op de werkvloer voor studenten van de AMBAC, ziet ook dat er minder XTC gerelateerde incidenten zijn dan incidenten door het paardrijden. “Het aantal drugsincidenten gaat wel met golven, door welke drug mensen bij ons in de bus of op de spoed belandden verschilt gewoon per periode. Het ene moment is het ene populairder dan de ander. Op dit moment kan ik mijn laatste XTC geval niet eens meer herinneren.”

Doordat drugsincidenten periode afhankelijk zijn durft Stefan niet te zeggen dat het altijd zo geweest is dat XTC ongevallen niet in grote mate voorkomen, of dat het in de toekomst niet meer zal gebeuren. “Tijdens een ADE (Amsterdam Dance Event) is het bijvoorbeeld juist weer een groot deel van wat wij rijden met de bus, daar wordt volop drugs gebruikt.”.

Wel ziet Stefan, ook uit de cijfers die zij binnen krijgen bij de ambulance, dat er over het algemeen meer incidenten binnenkomen die gebeurd zijn bij het paardrijden dan bij gebruik van XTC. Of de ernst van de incidenten even hoog is? “Nee, dat denk ik niet. Mensen die XTC gebruiken zijn bewust van wat ze innemen en daardoor signaleren zij het ook sneller als zij bijvoorbeeld oververhit raken. Bij ongevallen met paardrijden heb je dit niet: dat is echt een ongeval dat men niet in de hand heeft.” Desondanks kan XTC wel heel schadelijk zijn als het niet goed gemaakt is en er gevaarlijk ‘vuil’ in zit, vertelt Stefan. Er kan dan oververhitting plaatsvinden.

Secundaire gevolgen

Van de XTC zelf kan dan wel het incident meevallen, maar de secundaire gevolgen zijn zeker aanwezig. Door oververhitting kan men bijvoorbeeld een waterintoxicatie krijgt doordat er zo veel gedronken wordt om de verhitting tegen te gaan. Stefan: “Over het algemeen is de XTC die in Nederland wordt gemaakt wel van goede kwaliteit. Erger zijn de gevolgen van het maken van XTC, de afvalstoffen die vrij komen zijn erg schadelijk voor de omgeving. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld luchtwegklachten van krijgen. In dat opzicht zouden de getallen van incidenten door XTC veel hoger moeten liggen, als je dit secundaire gevolg meetelt.” Dat is wel lastig te onderzoeken, cijfers hier van zijn tot op heden nog niet vindbaar.

Een pilletje of buitenritje?

In conclusie kan gesteld worden dat Hollemans wel degelijk een punt had met de claim dat er minder XTC-gerelateerde incidenten plaats vinden dan incidenten bij het paardrijden, als er gekeken wordt naar de cijfers. Ook de ernst van de incidenten is bij paardrijden hoger dan bij het gebruik van een XTC pilletje. Als er wordt gekeken naar incidenten door de manier van fabriceren van XTC valt deze claim eigenlijk in twijfel te trekken, maar hier zijn nog geen harde cijfers van. Al met al beoordelen wij de claim als grotendeels waar. Dus voor de vakantievierders onder ons: een pilletje op het festival deze zomer lijkt een beter idee dan een buitenritje maken op het strand.

Bronnenlijst:

CBS, RIVM, & VeiligheidNL. (2021). Sportblessures. Sport en bewegen in cijfers. Geraadpleegd op 7 juni 2022, van https://www.sportenbewegenincijfers.nl/kernindicatoren/blessurerisico

Trimbos Instituut. (2020). Monitor Drugsincidenten – factsheet 2019. https://www.trimbos.nl/wp-content/uploads/2021/11/AF1851-Monitor-Drugsincidenten-2019.pdf

Udenhout, P. V. D. (2022, 3 mei). Een “pilletje” is veiliger dan (ja, echt) paardrijden: experts leggen het uit in “MDEMMA”. Linda. Geraadpleegd op 7 juni 2022, van https://www.linda.nl/nieuws/media-entertainment/experts-xtc-schadelijkheid/

VeiligheidNL. (2020). Letsels 2019 – kerncijfers LIS. https://www.veiligheid.nl/.ibmmodres/domino/OpenAttachment/veiligheid/website.nsf/584A65B05B005DF8C12585F100356158/asset/Kerncijfers%20Letsels%202019.pdf

VeiligheidNL. (2021). Letsels 2020 – Kerncijfers LIS. https://www.veiligheid.nl/.ibmmodres/domino/OpenAttachment/veiligheid/website.nsf/54F82A64180AEE46C1258718002EC60A/asset/Cijferrapportage%20Letsels%202020.pdf

*Achternaam van deze bron is weggelaten ivm privacyredenen

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *