Fietsvakanties steeds populairder: Wat moet je weten voor je deze zomer een vakantie boekt?

Fietsvakanties steeds populairder: Wat moet je weten voor je deze zomer een vakantie boekt?

Alles wordt duurder, zo ook je zomervakantie. Maar wie in bezit is van een fiets, heeft de mogelijkheid tot gratis vervoer. Zeker met de huidige benzineprijzen, chaos op Schiphol en het oog op duurzaamheid en beweging, worden fietsvakanties steeds populairder. Wat moet je weten over fietsvakanties voordat je deze zomer een vakantie boekt?

Fietsen kent veel voordelen. Zo scheelt deze vervoerswijze niet alleen in je portemonnee, het is ook nog eens beter voor het milieu. Daarnaast brengt fietsen je in beweging. Veel Nederlanders bewegen namelijk te weinig en meer dan de helft kamp met overgewicht, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Twee andere veel genoemde voordelen onder fietsers zijn de vrijheid die men ervaart met een fiets en het mijden van openbaar vervoer. Het is dan ook geen toeval dat fietsen en fietsvakanties steeds populairder worden.

Zo’n 56% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder gaat graag fietsen tijdens hun vakantie. Dat heeft Fietsplatform Nederland onderzocht. De laatste cijfers zijn van 2020. Daaruit bleek ten opzichte van 2019 een verjonging onder de mensen die graag op fietsvakantie gaan. Echter spelen de maatregelen van de coronacrisis daar zeer waarschijnlijk in mee. Zo bleven ouderen vaker thuis om risico’s te mijden en gingen jongeren steeds vaker in eigen land op fietsvakantie vanwege de reisbeperkingen. Daarbij wordt onderscheidt gemaakt tussen twee soorten fietsvakanties: Een fietstrektocht, waarbij er van de ene locatie naar de andere locatie wordt doorgereisd met de fiets en de vakantieganger onderweg dus op verschillende locaties overnacht. En een standplaats fietsvakantie, waarbij er vanuit een standplaats op één vakantieadres dagelijks met de fiets tochten door de omgeving worden gefietst.

Echter kan je tijdens een fietsvakantie in het buitenland merken dat veel landen lang niet zo fietsvriendelijk zijn als de onze. Daarom hebben de Verenigde Naties 3 juni (afgelopen vrijdag) uitgeroepen tot World Bicycle Day, Wereld Fiets Dag. Die dag is bedoeld om te vieren hoe fijn fietsen is en aandacht te vragen voor betere wegen, verkeerssituaties en fietspaden voor fietsers. Nederland heeft dat bijzonder goed op orde en is daarin uniek. Zo hebben wij wit-groene knooppuntborden die veel worden gebruikt door de recreatieve fietser en tijdens fietsvakanties vanuit een vaste standplaats is dat zelfs 79%! Ook heeft Nederland LF-routes (Lange afstand Fietsroutes), die zijn zelfs speciaal ontworpen voor fietsvakanties en worden met eigen LF-borden aangegeven. Vooral trektochtfietsers maken daar gebruik van.

Nederland is dus een echt fietsland en blijft daar actief mee bezig. Zo is er een tweejaarlijkse verkiezing van de Nationale Fietsersbond om alle 352 gemeenten in Nederland te stimuleren om het fietsen beter te maken en om gemeenten die goed scoren te belonen. Bij de laatste verkiezing won Veenendaal deze tweejaarlijkse eretitel. Een andere gemeente die het opvallend goed doet is Houten. Deze is al drie keer uitgeroepen tot dé fietsstad van Nederland. Voor liefhebbers een mooie standplaats voor een binnenlandse fietsvakantie dus.

Oké, het besluit is gemaakt: De vakantie die je deze zomer boekt wordt een fietsvakantie. Maar dan opnieuw, wat moet je vooraf weten? In onderstaande video geeft Eric Schuijter, eigenaar van speciaalzaak De vakantiefietser, antwoord op die vraag.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.