Jelmer Koper over Zandvoort Pride At The Beach

Jelmer Koper over Zandvoort Pride At The Beach

Pride At The Beach is een pride festival dat jaarlijks wordt georganiseerd in Zandvoort. Zandvoort wordt sinds een paar jaar ook wel ‘Amsterdam Beach’ genoemd, maar ook omdat in Zandvoort graag een feestje wordt gevierd voor acceptatie is het beach pride festival erg in trek. Het festival vindt grotendeels plaats op het strand waardoor het anders is dan andere pride feesten. Er wordt dus geen parade gehouden langs de grachten zoals in Amsterdam, maar langs de Zandvoortse boulevard bij het strand.

Jelmer Koper is zelf ambassadeur van het Pride At The Beach festival in Zandvoort. Als jonge ambassadeur heeft hij de taak om het verhaal van het festival uit te dragen en een stuk promotie op zich te nemen. Jelmer vindt dit enorm leuk om te doen, hij ontmoet op deze manier weer allerlei nieuwe mensen. Pride wil volgens Jelmer uitstralen dat iedereen samen is en uiteindelijk iedereen één. Wat je ook bent of wie je ook bent. Pride is een feestje dat je gewoon kan vieren maar het is volgens Jelmer wel belangrijk dat je je ook op de inhoud richt. Als je kijkt naar de landen om ons heen is het erg belangrijk dat we waarderen en koesteren wat we hier met elkaar hebben opgebouwd als het gaat om acceptatie.

Voor Jelmer is pride een persoonlijk onderdeel van zijn identiteit, zoals hij het zelf noemt. Pride is volgens hem ook een onderdeel van de Zandvoortse identiteit. Het dorp is goed onderweg, de gemeente is erg accepterend op meerdere vlakken. Voor Jelmer zelf is Pride At The Beach juist ook het feestje vieren, maar vooral ook stil staan en bewust zijn van wat er al is bereikt op het gebied van acceptatie en wat er nog gewonnen kan worden op dat gebied. Hij denkt ook aan hoe bevoorrecht je kan zijn dat je in ons land mag zijn wie je bent, en zeker bij Pride At The Beach. Daar is plek voor iedereen en plek voor échte inclusiviteit.

Het festival duurt 3 dagen en er worden gedurende deze dagen allerlei activiteiten en initiatieven georganiseerd. Na twee jaren waarin het festival in aangepaste vorm doorgang kon vinden vanwege de Corona-crisis kan dit jaar voor het eerst het echte festival weer losbarsten. Omdat Zandvoort steeds vaker wordt bestempeld als ‘Beach for Amsterdam’ wordt Pride At The Beach Zandvoort ook toegevoegd aan de officiële Pride Amsterdam Festival Agenda van 2022. Tijdens het fesitval is vanalles te zien en mee te maken, van strandtenten, DJ’s, spellen tot culinaire hapjes, parades en vuurwerkshows.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.