Mieke Dorresteijn over 900 jaar Utrecht

Mieke Dorresteijn over 900 jaar Utrecht

Mieke Dorresteijn is gids bij Gilde Utrecht. Gilde Utrecht is een vrijwilligersorganisatie van vijftigplussers met meer dan tweehonderd vrijwilligers. Gilde Utrecht biedt een breed scala aan rondleidingen door de stad. Gidsen leiden groepen door de stad heen om de volledige cultuur en historie van de stad te laten zien. Mieke Dorresteijn is zo’n gids. Met veel plezier leidt ze al lange tijd groepen door de stad.

Utrecht bestaat 900 jaar deze week. Het Gilde organiseert een eigen Gilde dag als cadeau aan de stad (op zondag 12 juni a.s.). Andere instanties zoeken samenwerking met Gilde Utrecht, zoals o.a. de ‘grote utreg kwis’; een bomenboekje; Er wordt goed ingeschreven op de speciale themawandelingen Utrecht, volgens Mieke Dorresteijn is het te merken dat het drukker is dan normaal.

Utrecht heeft 900 jaar geleden haar stadsrechten gekregen. In 1122 bestond Utrecht uit twee zeer verschillende gebieden. Ten oosten van de Kromme Rijn (die door de stad liep) zetelden de geestelijken. Dat gebied was ontoegankelijk voor het ‘gewone’ publiek. Ten westen van de Kromme Rijn, ontstond de handelsnederzetting ‘Stathe’. Hier woonden en werkten de boeren, kooplieden en ambachtsmensen. De aanleiding tot het verkrijgen van de stadsrechten was het besluit van bisschop Godebald om de oevers langs de kromme Rijn, bij Wijk bij Duurstede te ontginnen. De bisschop had in Utrecht en omstreken alle macht, verkregen van keizer Hendrik V, die heerser was over het grote Roomse Duitse keizerrijk, waartoe Utrecht toen behoorde. Voor zijn plan moest de bisschop de Kromme Rijn afdammen. En juist deze Rijn had ervoor gezorgd dat Utrecht in de voorafgaande 200 jaar, de stad tot de belangrijkste stad had gemaakt van de noordelijke Nederlanden. Dat leidde tot woede bij de inwoners. Ter compensatie zijn daardoor stadsrechten verleend, wat bracht dat de Utrechters zich mochten verdedigen, een eigen bestuur mochten vormen en mochten rechtspreken.

Maar wat is nou typisch Utrechts… Typisch Utrechts is natuurlijk de Domtoren. Verder de grachten, het herstel van de stadsbuitengracht, Het Rietveld Schröderhuis; de Stijl, Sint Maarten, fietsen door de stad. Utrecht heeft een hele eigen cultuur opgebouwd in de afgelopen bijna duizend jaar. Er zijn ook veel gebouwen met een mooi verhaal: De Domkerk en toren, het stadhuis, stadskastelen als Oudean en Drakenborch, Paushuize. Utrecht is een van de eerste steden die stadsrechten heeft gekregen van ons land. Het is na Nijmegen en Maastricht de oudste stad van ons land. Alleen Stavoren kreeg eerder stadsrechten, maar deze is ze later ook weer verloren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *