Schietbioscoop van Seventer over toegenomen aantal jonge jagers: “Jongeren worden getriggerd door de natuur”

Schietbioscoop van Seventer over toegenomen aantal jonge jagers: “Jongeren worden getriggerd door de natuur”

Marcel van Seventer, eigenaar van Schietbioscoop van Seventer. ©Rick Hartkamp

Het aantal mensen dat een jachtopleiding volgt, groeit sterk in aantal. De afgelopen jaren deden er gemiddeld 900 mensen mee aan een jachtcursus, maar het afgelopen jaar is volgens de Koninklijke Jagersvereniging dat aantal gestegen tot 1150 deelnemers. “Je ziet dat heel veel van de nieuwe cursisten uit de Randstad komen, omdat ze toch de affiniteit met de natuur zoeken”, aldus Marcel van Seventer, eigenaar en tevens jachtinstructeur van schietbioscoop van Seventer in Harderwijk.

Ook het percentage jongere jagers groeit sterk: afgelopen seizoen namen 625 jongere mensen in de leeftijdsgroep van 18 tot 36 jaar deel aan de opleiding, een flinke stijging ten opzichte van het cursusjaar 2004-2005, toen 377 jongeren deelnamen. Van de ongeveer duizend beschikbare plaatsen is meer dan de helft op dit moment bezet door iemand uit deze leeftijdsgroep. Het is voor het eerst in zestien jaar dat deze jongere doelgroep in de meerderheid is. “Jongeren worden getriggerd door het feit dat voedsel de halve wereld overgaat voordat het op je bordje terechtkomt. Het is een heel omslachtig proces.”

Steeds meer mensen worden zich volgens van Seventer bewust van wat er eigenlijk allemaal met ons voedsel gebeurt. “Sperziebonen komen uit Senegal en de aardappelen weer uit Egypte. Varkens die in Nederland worden vetgemest worden in Duitsland geslacht, in Italië uitgebeend en dan weer terug naar Nederland vervoerd. Ik heb weleens begrepen dat de gemiddelde maaltijd in Nederland gemiddeld 30.000 kilometer aflegt voordat het op je bord ligt. Dat is natuurlijk niet echt ecologisch verantwoord, en dat is ook wat jongeren triggert. Lokaal wild heeft het beste leven gehad wat je kan bedenken, wordt netjes geschoten, verwerkt en opgegeten.”

Schietbioscoop: uniek in Nederland

Van Seventer jaagt al sinds 1985 op klein wild en in een later stadium grof wild. “Toen ik in Duitsland ging helpen met het reguleren van het afschot, kwam ik het fenomeen schietbioscoop voor het eerst tegen en ik was gelijk enthousiast. Het idee is ontwikkeld in de jaren ’90 om jagers op grof wild beter te leren schieten. Ik vond gelijk dat we dat ook in Nederland moesten hebben. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat we het echt konden realiseren, mede vanwege vergunningen, financiering en natuurlijk ook de kredietcrisis. Maar in 2014 vond ik een persoon die het project wilde financieren en toen is het gaan rollen. We zijn in 2016 begonnen met schieten in de bioscoop. En dat is vrij uniek, omdat er in Nederland maar twee schietbioscopen zijn gevestigd.”

Hoger niveau

Van Seventer begeleidt zelf jagers naar een hoger niveau. “Iedere jager wordt individueel begeleidt. Ze zijn zelf al in het bezit van vuurwapens en een jachtakte. Deze cursisten boeken een les, worden geregistreerd, kopen een doosje patronen om mee te oefenen en dan wordt er getraind. Zo zorgen we ervoor dat ze beter worden in het uitoefenen van hun vak.”

Maar er komt meer bij kijken dan alleen richten en schieten. “Los van een goed schot, moet je ook goed leren aanspreken. Op het moment dat een wild zwijn langskomt, moet je kunnen zien of het mannelijk of vrouwelijk is, hoe oud het ongeveer is, of er geen biggetjes bij zijn, of de omgeving veilig is en noem maar op. En dan moet je hem ook nog even fatsoenlijk zien te raken. Ook daar trainen wij mensen in, zodat zij onder druk ook bij de les blijven.”

Toekomst van Nederlandse jacht

Volgens van Seventer blijven mensen altijd jagen. “Ondanks dat de druk vanuit antipartijen toeneemt. Het is een grondrecht, dus daar valt eigenlijk niet aan te tornen. Het wild regelt zichzelf niet, dat hebben we gezien bij de Oostvaardersplassen. Daar kan je zeker een aantal beesten op houden, maar op gegeven moment wordt er een bovengrens bereikt en dan is er geen eten meer voor deze dieren. Dat is de reden dat Staatsbosbeheer 1400 herten moest afschieten om de balans te herstellen.”

En zeker de komende jaren hoeven jagers volgens van Seventer niet bang te zijn dat er geen werk is. “De wildstand fluctueert altijd, afhankelijk van weersomstandigheden en voedselaanbod. Europa wordt elke zomer een paar tiende warmer, wat over het algemeen gezien mildere winters betekent. Hierdoor komen wilde zwijnen makkelijker de winter door, krijgen daardoor meer nakomelingen en dat moet gewoon gereguleerd worden.”

Over de auteur

Rick Hartkamp

Ik ben graag bezig om mooie en inspirerende verhalen te vertellen en deze onderwerpen op een interessante manier over te brengen op de kijker of lezer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.