Aantal zzp’ers in de kappersbranche schiet omhoog: “Meer vrijheid, maar weinig controle”

Aantal zzp’ers in de kappersbranche schiet omhoog: “Meer vrijheid, maar weinig controle”

Nero de Boer in zijn barbershop en Anouk Stengs in haar eenmanszaak. © Rick Hartkamp

Het aantal kapperszaken dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel is de afgelopen vijf jaar met zeventien procent gegroeid. Er stonden in 2017 nog ruim 27.000 haarverzorgers in het KVK Handelsregister. Nu zijn dat er ruim 32.000. Echter is volgens Femke Vijn van de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) op dit moment 80% zzp’er.

Nero de Boer is sinds 2013 actief als barbier, na in Engeland de kneepjes van het vak geleerd te hebben. De Boer opende zijn eerste barbershop in 2013 in het Veluwse dorp Ermelo. Op dit moment is hij aan het uitbreiden en heeft de Boer naast vestigingen in Harderwijk en Amsterdam op 1 juli 2022 twee nieuwe vestigingen geopend in Bussum en Laren. De Boer gelooft in het fysieke kappersconcept en is ervan overtuigd dat de kapper in de winkelstraat nooit zal verdwijnen. Anouk Stengs is daarentegen al een aantal jaar zzp’er binnen het vakgebied en heeft haar eigen bedrijf gevestigd in Harderwijk. Hoe beconcurreren deze twee verschillende manieren van aanpak binnen de branche elkaar? En hoe is deze stijging in het aantal zzp’ers te verklaren? De Boer en Stengs vertellen allebei wat hun motiveert binnen het kappersvak en ze laten hun licht schijnen op de actuele situatie in hun werkveld.

Over de auteur

Rick Hartkamp

Ik ben graag bezig om mooie en inspirerende verhalen te vertellen en deze onderwerpen op een interessante manier over te brengen op de kijker of lezer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *