RunforKiKa marathon – Run for life

RunforKiKa marathon – Run for life

De Nederlandse goede doelen organisatie KiKa wat staat voor het kinderkanker fonds, zamelt geld in om de ziekten kinderkanker de wereld uit te helpen. Ondanks dat er al jaren grootschalig onderzoek naar de verschillende vormen van kinderkanker wordt gedaan sterft in Nederlands nog steeds elke drie dagen een kind aan een vorm van kinderkanker. Van de 600 kinderen die jaarlijks gediagnostiseerd worden met deze ziekten geneest nu 81%. Het doel van KiKa is om dit percentage naar 100% te krijgen. Ook financiert kika onderzoeken gericht op minder pijn tijdens behandelingen en een hogere kwaliteit van leven na genezing. Het inzamelen van geld doet KiKa doormiddel van ontzettend veel verschillende soorten acties, waaronder RunforKiKa. RunforKiKa is een sportorganisatie van KiKa waarmee geld wordt ingezameld doormiddel het rennen van marathons.

Jaarlijks haalt RunforKiKa miljoenen op door de inzet van alle vrijwilligers. Elk jaar maakt RunforKiKa een selectie van internationale marathons waar een geselecteerde groep deelnemers zich voor in kunnen schrijven. Dit jaar renden bijvoorbeeld dertien runners de Big Five Marathon, met als doel per persoon 10.000 euro bij elkaar te rennen voor het kinderkankerfonds. En zo biedt RunforKiKa elk jaar rond de twaalf RunforKiKa marathon teams aan, waarbij het team vrijwilligers samen duizenden euro’s bij elkaar rennen voor het goede doel. Deze week heeft RunforKiKa de nieuwe lijst met de internationale marathons die de deelnemers in 2023 kunnen gaan rennen bekend gemaakt. Aankomend jaar rennen de runners van de RunforKiKa teams de marathons Tokyo, Texel, Parijs, Two Oceans, Boston, Londen, Patagonië, Berlijn, Melbourne, Chicago, Amsterdam, New York, Valencia en Honolulu waarmee er met de vele kilometers en grootschalige inzet miljoenen worden opgehaald voor KiKa.

Piet Boelens is met zijn jarenlange inzet en brede lach het boegbeeld van de RunforKiKa familie. Met zijn 69 jaar rent hij nog elk jaar voor het Kinderkankerfond om geld in te zamelen in de strijd voor 100% genezing. Piet Boelens rende in 2011 zijn eerste marathon voor kika en heeft nu twaalf marathons later bijna 100.000 euro ingezameld voor KiKa. Jarenlang zet Piet Boelens al, grote fundraising evenementen op, organiseert hij acties, staat hij te collecteren in supermarkten en andere drukke locaties en zoekt hij shirt sponsoren die doneren en dan met hun logo op zijn wedstrijd shirts worden gedrukt. De quote die hij tijdens elke run en inzameling actie meeneemt is; ‘hardlopen voor kika, stap voor stap’.

‘Tijdens mijn laatst gerende marathon voor KiKa heb ik een hele bijzondere herinnering gemaakt. Ik heb afgelopen jaren twee kindjes leren kennen Maas en Eva, zij zijn beide helaas ziek door een vorm van kinderkanker. Op de mouwen van mijn wedstrijdshirt het ik mooie foto’s laten drukken van Maas en Eva, op deze manier rende zij tijdens de marathon in gedachten met mij mee. Rennen voor kika met alle fantastische vrijwilligers is echt een heel bijzonder gevoel. Het hele traject delen wij lief en leed met elkaar, je deelt bijzondere verhalen en de spirit in het hele team is niet te omschrijven mooi. Wanneer we aan het einden van het hele traject na 42,2 kilometer over de finishlijn gaan met een ontzettend groot opgehaald bedrag voor KiKa is het gevoel onbeschrijfelijk.

Wat is Kinderkanker nou ergerlijk precies? “Er bestaan veel verschillende soorten kanker, maar alle soorten kanker hebben iets gemeenschappelijks: een fout in de celdeling. Cellen zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Het lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan, hiervoor deelt één cel zich tot twee nieuwe cellen. Zo kan het lichaam groeien en beschadigde en oude cellen vervangen. In een cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet delen en daar weer mee moet stoppen. Soms ontstaan er foutjes in deze informatie. Als er meerdere foutjes ontstaan, kan het gebeuren dat de cel zich blijf delen zonder te stoppen. Dan spreek je van kanker. Een groep kankercellen vormt vaak een zwelling, wat een tumor wordt genoemd. Er zijn veel verschillende soorten kinderkanker. Daarnaast is de soort kanker nog verder onder te verdelen in verschillende typen met verschillende eigenschappen. Om de precieze diagnose te kunnen stellen, moet een kind met kanker daarom eerst diverse onderzoeken ondergaan.” Aldus KiKa.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.