Het taboe rondom ongesteldheid

Het taboe rondom ongesteldheid

Er heerst nog steeds een taboe rondom de vrouwelijke menstruatiecyclus of ook wel rondom het bespreken van ongesteldheid. Elke maand worden vrouwen ongesteld, dit is een teken van vruchtbaarheid. Maar dit bespreekbaar maken wordt vaak lastig en ongemakkelijk gevonden. Didi Leemeijer heeft op de Universiteit Utrecht meegewerkt aan een actie waardoor vrouwen nu gratis maandverband kunnen krijgen wanneer ze op de universiteit aanwezig zijn.  Deze actie heeft er ook voor gezorgd dat er meer over het taboe wordt gesproken. In de podcast van vandaag verteld Didi Leemeijer meer over wat het taboe rondom ongesteldheid inhoudt, over de actie die werd gehouden op de Universiteit in Utrecht en over het taboe in de toekomst. Maar wat is dat nou eigenlijk ongesteldheid?

 

In de baarmoeder van een vrouw vindt een natuurlijk, maandelijks proces plaats wat de menstruatiecyclus wordt genoemd. Onder invloed van hormonen wordt het baarmoederslijmvlies dikker. Er ontstaat een plekje in het baarmoederslijmvlies waar een bevrucht eicel zich zou kunnen nestelen en uitgroeien tot een baby. Maar meestal blijft een eicel onbevrucht en dan wordt een vrouw ongesteld. De opgebouwde laag slijmvlies is dan niet meer nodig. Het lichaam gaat dan aan het werk om die op te ruimen en dat gebeurt via de dichtstbijzijnde uitgang. In het slijmvlies zitten heel wat bloedvaten die barsten, waardoor er dus bloed mee komt. Dit kan worden opgevangen door een tampon, maandverband en tegenwoordig ook een menstruatie cup. De leeftijd waarop een meisje voor het eerste ongesteld wordt is verschillend. In het begin wanneer een meisje ongesteld wordt is de cyclus onregelmatig maar na een tijdje wordt dit vaak regelmatiger. Vaak voelen vrouwen ook aankomen dat zij ongesteld worden door buikpijn, gevoelige borsten, puistjes of een chagrijnige bui. Maar de maten waarin een vrouwen last hebben van hun menstruatiecyclus is verschillend.

Want ongesteldheid is meer dan alleen een proces van de vrouwelijke vruchtbaarheid of ongesteld zijn. Het gaat vaak gepaard met een waslijst aan vervelende bijkomstigheden en deze zijn bij de ene vrouw heftiger dan bij de anderen. Bij een grootdeel van de vrouwen blijven deze klachten bij een beetje buikpijn, een beetje bloed en een opgeblazen gevoel. Maar uit onderzoek blijkt dat 1 op de drie vrouwen niet normaal kan functioneren als ze ongesteld zijn. Deze vrouwen kampen tijdens hun ongesteldheid met buikpijn, rugpijn misselijkheid, overgeven, pijn in benen, moodswings en zelfs depressies. Er zijn meiden die hier zoveel last van ervaren dat zij gedurende hun ongesteldheid, het huis niet kunnen verlaten. Ook het bespreekbaar maken van deze klachten is een taboe. Wanneer meiden zich bijvoorbeeld ziek moeten melden door ongesteldheidsklachten wordt er vaak niet een eerlijke reden verteld maar, wordt dit afgedaan met een griepje.

 

Maar waarom hangt er dan eigenlijk een taboe rondom dit onderwerp? Didi Leemeijer denkt dat veel mensen en dan ook vooral mannen het vies vinden omdat ze er weinig van af weten. Taboes ontstaan en blijven doordat mensen er niet over kunnen of willen praten en dat is in dit geval ook het probleem. Zij verteld in de podcast dat doordat veel mensen het vies vinden, wordt het onderwerp vermeden. Ze zegt; ‘Dat is hetzelfde als dat mensen niet in het openbaar zeggen dat ze hun behoefte moeten doen.’ In de podcast geeft ze aan dat het taboe misschien net wat meer gestimuleerd wordt door mannen omdat, ze niet weten wat het precies is. Maar tegelijkertijd is het belangrijk dat vrouwen hier ook naar mannen open over durven te zijn. Ze vertelt; ‘ik denk dat het in de toekomst beter bespreekbaar gaat worden, ook omdat ik nu al na de actie verandering merk. Ik hoor vaker in een groep een opmerking als ‘heeft iemand misschien een tampon’, terwijl ik dat vroeger nooit hoorden. Wat ik vooral hoop dat er in de toekomst gaat veranderen is dat er op meer plekken gratis maandverband en tampons zal gaan worden aangeboden aan vrouwen.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *