Voor Elk Wat Nieuws Gecheckt: De twee minuten stilte herdenking

Voor Elk Wat Nieuws Gecheckt: De twee minuten stilte herdenking

De foto bij de tweet van Wissink

Aanleiding

Vorige week donderdag overleed de Britse Koningin Elizabeth II. Met meer dan zeventig jaar op de troon te hebben gezeten, maakt haar dood veel los. Niet alleen bij de Britten zelf is het verdriet merkbaar: ook buiten het koninkrijk om is het groots in de media. In Nederland was dit hét onderwerp van menig talkshows en dikke krantenkoppen. Ook social media stond in ban van de Queen. Zelfs zo dat er op Twitter die avond ophef ontstond over een foto van een pizzabezorger die naast zijn fiets stilte stond te houden.

De tekst bij de tweet maakte duidelijk dat de jongen prompt van zijn fiets afstapte nadat kennisnam van het overlijden van koningin Elizabeth. Bram Wissink – van wie de tweet afkomstig is – geeft hier aan respect te hebben voor de jongen.

Waar komt de foto vandaan?

Na onderzoek wordt duidelijk dat de foto dateert uit 2018 en is genomen in Hoorn door een voorbijganger op 4 mei, de dag van de dodenherdenking. Maar hoe kan zijn dat vier jaar na het nemen van de foto, deze nog steeds zodanig in omgang is op social media? Verdere research laat zien dat in voorgaande jaren ook al gebruik is gemaakt van de foto. Daarnaast was het in 2018 niet de eerste keer dat een soortgelijke foto verscheen in de media. Al in 2017 was er een pizzakoerier – tevens van hetzelfde bedrijf Domino’s– die ook zijn fiets liet staan en stilte hield voor de herdenking. Toen een jaar later weer zo’n foto verscheen kreeg dit enorm veel aandacht. Deze werd door veel media gedeeld en de jongen in kwestie ontving veel lof voor zijn respectabele actie.

Nasleep

De jongen om wie het in deze afbeelding gaat is de negentienjarige Sem Jager, toentertijd slechts vijftien. In reactie op de tweet bevestigt Sem dat de foto elk jaar weer ergens opduikt. “Ik kreeg vorige week doorgestuurd dat mijn foto weer viral ging met de verkeerde informatie. En dat is niet de eerste keer, elk jaar zie ik m’n kop wel weer verschijnen. Vanuit mijn kant ging het toen puur om respect tonen, nooit met bedoeling dat er een foto van mij overal gedeeld zou worden.”

“Van de tweet zelf zie ik de humor ervan in. Ik hoop dat de persoon die het geplaatst heeft het ook zo bedoelde. Hij verkondigt namelijk op Twitter dat hij zelf de foto heeft gemaakt.  helemaal niet waar is. Hopelijk ziet men dit dus niet als verspreiding van fake news.”

Conclusie

Duidelijk is dat pizzakoerier Sem weldegelijk van zijn fiets stapte om stilte te houden. De reden hiervoor echter, was de dodenherdenking op 4 mei 2018. Dat hij dus afstapte na kennis te hebben genomen van het overlijden van Koningin Elizabeth, is niet waar. Ook is de foto niet genomen in Nijmegen en al helemaal niet door twitteraar Wissink zelf. Daarmee is de claim dat een pizzabezorger van zijn iets afstapte om stilte te houden onjuist.

Over de auteur

Stijn Zwaan

Mijn naam is Stijn Zwaan, 21 jaar oud en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Met enthousiasme en postiviteit breng ik het allerliefst echte verhalen naar boven en geef ik mijn eigen kleur aan het journalistieke veld. Van begin tot eind ben ik op zoek naar de waarheid zowel objectief als subjectief en maak ik de cirkel rond.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *