Hoe groot is het probleem tinnitus?

Hoe groot is het probleem tinnitus?

Nina van Loon, last van tinnitus.

De laatste tijd is het aantal tinnituspatiënten gestegen. Experts maken zich zorgen om deze stijgende lijn. Vele tinnituspatiënten geven aan dat het soms lastig kan zijn om mee om te gaan. Waar hebben zij last van en hoe groot probleem is tinnitus eigenlijk?

Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Mensen die hier last van hebben kunnen geluiden zoals fluiten, zoemen, brommen, piepen en suizen waarnemen, maar deze zijn wél alleen hoorbaar voor de persoon zelf. Dat komt omdat de geluiden van binnenuit komen en deze er in feite niet echt zijn. Tinnitus komt bij ongeveer twee miljoen mensen voor in Nederland en bij ongeveer tien procent die aangeven hier erg veel last van te hebben.

De kunst is om met tinnitus te leren omgaan. Het geluid gaat in de meeste gevallen niet meer weg, waardoor je zult moeten leren hoe het leven verder moet met deze geluiden. Dit is voor de ene makkelijker dan voor de ander. Wel kan je met tinnitus hulp krijgen bij verschillende stichtingen, praktijken, specialisten en therapeuten die je kunnen helpen met het leren omgaan van tinnitus.

Er zijn heel veel oorzaken die kunnen bijdragen aan het krijgen of het veroorzaken van tinnitus. Zo kan het ontstaan door onder andere, (te veel) lawaai, afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen, het kaakgewricht, maar ook stress en andere mentale problemen een grote rol spelen in het krijgen van dit symptoom.

Er kunnen zich, door deze geluiden, veel problemen op doen bij mensen. Mensen die dit als een groot probleem ervaren en moeite hebben met het leven hiervan. Wanneer je het zelf niet hebt is het lastig om je voortestellen hoe deze mensen het hebben. Daarom sprak ik in onderstaande videoreportage met verschillende tinnituspatiënten over hun ervaring met het hebben van tinnitus.

Over de auteur

Robyn Verdam

Studerende aan de HU als tweedejaars student met de studie: journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *