Oekraïne overdondert Rusland met opmars in oorlog

Oekraïne overdondert Rusland met opmars in oorlog

Rusland en Oekraïne zijn nog steeds in oorlog. (Foto: Alexandra Koch, Pixabay)

Het Oekraïense leger is met een opmars bezig in de oorlog met de Russen. De Oekraïners drijven de Russen op verschillende plekken terug tot aan de grens. Zo is er een groot deel van de regio Charkov bevrijd. Daarnaast lijkt het Oekraïense leger volgens president Volodymyr Zelensky zo’n 6.000 vierkante kilometer te hebben veroverd sinds de start van hun offensief begin deze maand. Maar hoe reageren de Russen hier eigenlijk op?

Nu Rusland terrein in Oekraïne aan het verliezen lijkt, zag het Kremlin het kortgeleden niet als een verlies. Luitenant-generaal Igor Konasjenkov zei dat de Russiche troepen in het gebied rond Balakleja en Izjoem worden gehergroepeerd om ‘de doelstellingen van de speciale militaire operatie ter bevrijding van de Donbas te verwezenlijken’. Volgens het ISW (Institute for the Study of War) geeft het Kremlin hun nederlaag toch toe en legt de schuld bij ‘slecht geïnformeerde militaire adviseurs in de kring rond Poetin’. Rusland probeert er dan ook alles aan te doen om president Vladimir Poetin te sparen en de schuld bij anderen te leggen.

Veel Russen zetten al meer vraagtekens bij de verkondigingen van het Kremlin. Russische deskundigen uitten bijvoorbeeld kritiek op Vladimir Poetin in talkshows en militaire vloggers bekritiseren de president in hun video’s. Verder hebben zeventien stadsdeelraden van Moskou en Sint-Petersburg een protestbrief geschreven aan de Russische leider en eisen zijn aftreden. Volgens Geert Groot Koerkamp leveren veel gemeenteraadsleden ook uitgesproken kritiek en dat kan voor hen leiden tot herhaaldelijke vervolging.

Als het aan de generale staf van Oekraïense strijdkrachten ligt, verplaatsen de Russen momenteel militair materiaal. Het zou gaan om de Russische luchtverdedigingssystemen. Dit materiaal gaat van gebieden waar het Russische leger aangevallen wordt door de Oekraïners naar de gebieden waar ze het offensief van de Oekraïners kan verstoren. Ook willen de Russen zich richten om de regio Donetsk volledig te kunnen bezetten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *