Voor elk wat nieuws, checkt het nieuws: Zou het Pfizer-Vaccin het natuurlijke immuunsysteem van het menselijk lichaam kapot maken?

Voor elk wat nieuws, checkt het nieuws: Zou het Pfizer-Vaccin het natuurlijke immuunsysteem van het menselijk lichaam kapot maken?

Volgens een artikel van de Daily Sceptic van maandag 12 september 2022 zou het Pfizer-Vaccin het natuurlijke immuunsysteem van kinderen tussen de vijf en elf jaar kapot maken. Dit bericht verspreidde zich in rap tempo over twitter en werd meerdere malen geretweeted, waaronder ook door lijstrekker van Forum voor Democratie Thierry Baudet. Het artikel van de Daily Sceptic zou geschreven zijn naar aanleiding van een onderzoek van de Amerikaanse krant The NEJM (The New Engeland Journal of Medicine). In dit onderzoek zou volgens de Daily Sceptic staan dat het natuurlijke immuunsysteem na verloop van tijd na vaccinatie van een dosis Pfizer niet meer goed zou kunnen functioneren. Ik zal u alvast geruststellen. Dit alles klopt namelijk niet.

Waar komt het vandaan?

Dit artikel komt uit de Engelse krant de Daily Sceptic. Het artikel is geschreven door de Engelse journalist Toby Young. Toby is een van de oprichters van de Daily Sceptic en staat in England bekend als een van de grootste anti- coronabeleidvoerders van het land. In het artikel op de Daily Sceptic beweerd Toby Young dat er uit onderzoek van The New England Journal of Medicine (een van de grootste en betrouwbaarste geneeskunde kranten van Amerika) is gebleken dat het Pfizer vaccin enkele maanden na vaccinatie het natuurlijke immuunsysteem van het menselijke lichaam negatief zou aantasten.

Klopt de informatie?

Toby Young beweerd in zijn stuk op de Daily Sceptic dat kinderen die gevaccineerd en het virus hebben doorgelopen een hogere kans hebben op herbesmetting dan kinderen die alleen het virus hebben doorgelopen. Het artikel op de Daily Sceptic beweert dit gelezen te hebben in een onderzoek van The New England Journal of Medicine, alleen is dit nergens in het hele onderzoek van The New England Journal of Medicine terug te lezen. In het artikel van The New England Journal of Medicine staat bijzonder genoeg wel precies het tegenovergestelde. In het daadwerkelijke onderzoek staat namelijk dat vaccins bij kinderen extra bescherming bieden tegen herinfectie en ziekenhuis opname, maar dat deze bescherming na verloop van tijd afneemt. Na eigen onderzoek is dus gebleken dat de Daily Sceptic dus zelf informatie heeft verzonnen bij de bronnen uit het onderzoek van The New England Journal of Medicine.

Moet ik als gevaccineerde me zorgen maken om mijn gezondheid?

Nee u hoeft zich dus zeker geen zorgen te maken om u gezondheid. ‘Er is geen enkel onderzoek dat erop wijst dat het vaccin van Pfizer slecht zou zijn voor het natuurlijke immuunsysteem van zowel kinderen als volwassenen’, verantwoordt Pfizer. ‘Verder is ons vaccin veelvuldig getest en is het vaccin goedgekeurd door de EMA (Europees medicijnen agentschap) en het CBG (Centrum ter Beoordeling van Geneesmiddelen)’, verklaart Pfizer.

Toevallig heeft Wybren van Haga op dinsdag 13 september in de tweede kamer vragen aan de minister van volksgezondheid gesteld rondom dit bericht van de Daily Sceptic. Minister Kuipers antwoordde hierop het volgende:  ‘Het RIVM houdt voortdurend de incidentie van ziekenhuisopnames bij gevaccineerde en ongevaccineerde mensen en de effectiviteit van de vaccins in de gaten, dit doen ze op basis van eigen wetenschappelijk onderzoek en internationale wetenschappelijk literatuur en informeren mij daar elke vier weken over.’

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *