Griekenland stopt met aanbieden gratis coronatesten voor ongevaccineerden

Griekenland stopt met aanbieden gratis coronatesten voor ongevaccineerden

Griekenland stopt per direct met het aanbieden van gratis coronatesten voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Sinds afgelopen maandag moeten ongevaccineerden rond de tien euro betalen voor een coronatest. Ik hoor je denken: “Maar tien euro?”, maar in bepaalde sectoren moet er minstens twee keer per week getest worden. Zo tikt het wel hard aan. Ook gevaccineerde mensen, die geen klachten hebben, moeten betalen voor een test. Alleen als je dus gevaccineerd bent en klachten hebt, kun je je gratis laten testen bij de Griekse GGD. Bij de particuliere laboratoria kost het sowieso altijd geld om je te laten testen.

Maar liefst 64 procent van de Griekse bevolking is volledig gevaccineerd. Dit getal blijft stijgen, ook omdat veel mensen op vakantie zijn geweest en daarvoor gevaccineerd wilden zijn. De Griekse regering wil eigenlijk dat iedereen zich laat vaccineren, omdat dat bijdraagt aan de groepsimmuniteit.

De regering wil daarmee ook voorkomen dat de besmettingen weer zodanig oplopen dat Griekenland weer in lockdown moet. Dit zou de economie van het land beslist niet trekken, vooral omdat het grote geld wordt verdiend in de toeristische sector. Door een nieuwe lockdown zou dat weer helemaal stil komen te liggen. Wel zijn er door Griekenland heen kleine, lokale lockdowns, dat is nog wel te doen voor de economie. In 2018 en 2019 zat de economie van Griekenland in de lift. Het ging heel goed en er werd vooral veel geld verdiend in het toerisme. Doordat er in 2020 corona kwam, hakte dat er erg in. Griekenland heeft al een hoge staatsschuld, en zou daarom niet zo graag geld willen lenen bij andere Europese landen.

De gast die deze uitzending is uitgenodigd om te vertellen over de coronasituatie in Griekenland is Conny Keessen. Keessen (1956) is geboren in Aalsmeer en heeft vroeger gestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na deze studie ging ze Culturele Antropologie studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze heeft van 1981 tot 1993 gewerkt als journalist voor de Radio Nederland Wereldomroep. In 1993 ging ze werken voor de NOS als Griekenland-correspondent, en dat doet ze nu nog steeds. Ook heeft Keessen in 2016 een boek geschreven met de Nederlandse journaliste Eva Wiessing, genaamd ‘Worstelen aan de rand van Europa: Verhalen achter de Griekse crisis’. Dat boek gaat over de Griekse staatsschuldencrisis.

Luister vooral naar de live-uitzending om meer te weten te komen over dit onderwerp!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *