Reclameverbod Haarlem: ‘mensen denken dat er überhaupt geen vlees meer gegeten mag worden’

Reclameverbod Haarlem: ‘mensen denken dat er überhaupt geen vlees meer gegeten mag worden’

Haarlem is de eerste stad ter wereld die een reclameverbod op vlees uit de bio-industrie gaat hanteren. Vanaf 2024 stopt de eerste reclame-exploitant met de vleesreclames. Uiterlijk in 2031 moeten alle bio-industrievleesreclames uit het straatbeeld verdwenen zijn.

Haarlem heeft zijn focus gelegd op het klimaat. Hier wordt bij alle plannen op gelet en om die reden heeft raadslid Ziggy Klazes van  GroenLinks een motie tegen reclame voor vlees uit de bio-industrie ingediend. ‘We kunnen als gemeente geen reclameruimten verkopen die precies het tegenovergestelde bewerkstelligen als waar we voor staan,’ aldus Klazes. Haarlem is hiermee de eerste stad ter wereld die een verbod als deze invoert en krijgt wereldwijd veel aandacht te verduren.

‘Ik werd gebeld door een fact-checker uit Spanje. Daar gaat het verhaal rond dat er een totaal verbod is op vlees en dat het überhaupt niet meer gegeten mag worden. Er gaan veel van dit soort misvattingen rond. Ik ben blij dat ik door de Spaanse zender gebeld werd zodat ik deze misvatting recht kon zetten,’ vertelt Klazes. Er blijkt veel onduidelijkheid te zijn over het aankomende verbod. Zo hebben veel mensen niet door dat dit verbod enkel gaat over vlees uit de bio-industrie. De bio-industrie is een intensieve en grootschalige veehouderij waarin er minder gekeken wordt naar dierenwelzijn en meer naar efficiëntie. Ik vind dat we langzaam af moeten gaan stappen van de bio-industrie. Hiermee wil ik natuurlijk niet de boeren hun werk ontnemen, maar ik denk dat we op zoek moeten naar nieuwe manieren.’

Ook slager Bas van Van Leeuwen Vleesch vindt dat we van de bio-industrie af moeten: ‘Ik denk dat het reclame verbod voor vlees uit de bio-industrie een goede stap is. Het welzijn van dieren is erg belangrijk. Als we daarvoor wat meer moeten betalen is dat maar zo.’

Over de auteur

Sharon Trap

Hoi! Even voorstellen: ik ben Sharon, 19 jaar en ik woon in Zwijndrecht. Twee jaar geleden had ik vast gezegd dat ik een zorgzaam type ben, maar na een jaar verpleegkunde gestudeerd te hebben bleek dat toch niet zo te zijn. Tijd voor een nieuwe opleiding dus. Al als peuter stelde ik een grote hoeveelheid vragen over alles wat ik niet begreep. Waar komt bijvoorbeeld het geluid uit de radio vandaan? Deze nieuwsgierige houding heb ik nog altijd. Verder ben ik graag kritisch over alles wat we vanzelfsprekend vinden en heb ik een brede interesse. Journalistiek lijkt me dus wel een mooi vakgebied. Welke vorm van journalistiek me het meest aanspreekt weet ik nog niet, maar ik kijk ernaar uit om dat te gaan ontdekken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *