Gezond leven!

Gezond leven!

Eten is belangrijk, dat weten wij natuurlijk al sinds het begin der tijden, maar het soort voedsel dat je eet kan voor veel verschil zorgen in een mensen leven. Elke dag twee stuks fruit en minstens 300 gram groente is gezond. Dat klinkt u vast bekend in de oren, maar te veel roodvlees eten schijnt slecht te zijn. Daarbij, is meer dan één glas alcohol per dag, voor vrouwen, tot en met twee glazen alcohol, voor de mannen, slecht voor de gezondheid. Niet veel mensen kennen de ‘richtlijnen’ van een gezond leven en dat is een probleem voor de algemene gezondheid.

Prof. Dr. Ellen Kampman, voedingswetenschapper aan de Universiteit van Wageningen, spreekt tijdens een presentatie bij de Universiteit van Nederland over de richtlijnen van een gezond leven. Zo vraagt ze het publiek te staan voor een klein proefje. ‘Als u niet kan voldoen aan de volgende richtlijnen, gaat u zitten. Anders mag u blijven staan. Hier gaat het erom dat u het langst blijft staan, dat is het best’, aldus Kampman. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is de gezondheid tussen 2008 en 2018 bij mannen met 1,2% gedaald en bij vrouwen was dit 2%. We leven wel langer, maar dus een groot deel ongezond.

Tijdens deze proef bespreekt Kampman de volgende richtlijnen. ‘De eerste richtlijn, als u rookt mag u gaan zitten. U moet een gezond gewicht hebben. Wie is in staat om minder dan vijf keer per week rood vlees te eten? Anders gaat u zitten. U moet twee stuks fruit en 300 gram groente eten per dag. Als u meer drinkt dan één glas alcohol per dag, moet u gaan zitten’. In de zaal waar Kampman de proef deed stond uiteindelijk iets meer dan 20%. Kunt u blijven staan?

Over de auteur

Sil Moison

Sil Moison is een nieuwsgierige en leergierige student op de HU. Hij toont interesse in de verhalen van mensen. Een van zijn hobby's is fotografie. Door fotografie kijkt hij op een andere manier naar de wereld. Ook stelt Sil veel vragen, kritisch en scherp. "Hij stelt altijd zoveel vragen, journalistiek is echt iets voor hem" aldus een collega van Sil bij de Albert Heijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *