Zo wordt Charles III ontvangen door het Verenigd Koninkrijk

Zo wordt Charles III ontvangen door het Verenigd Koninkrijk

De lange wachtrij vol met britten die nog één keer afscheid willen nemen van de queen.

Op donderdag 8 september is Queen Elizabeth van Engeland overleden.  Op maandag 19 september, 11 dagen na het overleiden is Elizabeth onder toeziend oog van ruim 2 miljoen mensen begraven in London. Nu Elizabeth is overleden komt er een einde aan ruim zeventig jaar koningschap van Elizabeth en is het dan eindelijk de buurt aan Charles om staatshoofd te worden van het Verenigd Koninkrijk.

In Groot-Brittannië is Charles goed ontvangen. Veel Britten zijn natuurlijk altijd gewend geweest aan Elizabeth als staatshoofd, maar dat Charles die taak nu volledig gaat overnemen is voor de meeste Britten geen probleem. De typische Londonse Brit Lea Chilcott reageert: ‘We always liked him, and we think that he can be a good King for us.’ Veel Britten zien Charles zelf dus wel zitten, alleen is de leeftijd van Charles wel een ‘issue’ volgens Lea en meerdere Britten. Dat Charles dus net als zijn moeder tot zijn dood zo blijven reageren verwachten en hopen zij dus niet.

Wat veel mensen misschien nog niet weten, is dat Charles niet alleen koning wordt van Groot-Brittannië, maar ook van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk veel groter dan alleen Groot-Brittannië. Landen als Jamaica, Nieuw-Zeeland, Australië en zelfs Canada zijn nog altijd aangesloten bij het Britse koningshuis. Over meest verassende in dit lijstje moeten we het even hebben. Het op één na grootste land ter wereld hoort nog altijd bij het Verenigd Koninkrijk en Charles is dus ook koning van Canada, maar daar zijn ze Canada niet allemaal even blij mee, vertelt de Canadese Nederlander Robert Nederlof; ’De meesten Canadese die zien dit nu als een kans om een stap terug te doen van het koningshuis.’

Luister hier de radioreportage:

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *