Verdeelde meningen over de coronapas in Italië

Verdeelde meningen over de coronapas in Italië

De coronapas, in Italië ook wel de ‘Green Pass’ genoemd, is vanaf 15 oktober verplicht voor iedere werknemer. Deze pas krijg je als je gevaccineerd bent, recentelijk bent hersteld van corona of een negatieve test hebt. De testen moeten de werknemers zelf betalen. Daarnaast worden de werknemers geschorst als ze geen coronapas kunnen aantonen.

Op zondag 19 september publiceerde de VRT, Vlaamse Radio- en Televisieomroep, een artikel over de coronapas. Daarin vertelde de legergeneraal Francesco Figliuolo dat ze op nationaal niveau merken dat het aantal afspraken voor de eerste dosis aan het stijgen is. In één week steeg het maar liefst met 35 procent. De cijfers in Italië tonen aan dat bijna 76 procent van de bevolking ouder dan 12 jaar gevaccineerd is. De autoriteiten maken zich zorgen omdat het griepseizoen voor de deur staat. Mede daardoor wil de overheid de vaccinatiegraad verhogen en besloten ze twee weken geleden de ‘Green Pass’ in te zetten.

Verdeelde meningen over ‘Green Pass’

Al eerder dit jaar werd er in Italië gedemonstreerd tegen de ‘Green Pass’. Deze werd in juli geïntroduceerd en heb je nodig om een restaurant, sportschool, stadion, museum, bar of bioscoop binnen te mogen. Rocco Damiani is een Italiaanse student aan het conservatorium in Utrecht en zijn familie woont nog in Italië. Hij verteld ons hoe hij en zijn familie reageren op deze maatregel. Zijn ouders zijn ondanks de inzet van de coronapas bang om ziek te worden. “Ze zijn bang om naar hun werk te gaan want als je de ‘Green Pass’ hebt kan je alsnog corona hebben”, geeft Damiani aan. “Stel dat ik nu terug zou gaan naar Italië, zou het heel moeilijk zijn om te werken. Het is een enorme beperking en ik ben niet van plan om voorlopig mijzelf te laten vaccineren. Het hangt heel erg van de maatregelen af. Vanaf oktober zijn er bepaalde geneesmiddelen tegen corona en deze zijn goedgekeurd door het Europese Parlement. Tegelijkertijd willen ze de coronapas verplichten, in mijn ogen klopt dat niet.”

Damiani kan met sommige familie leden over dit onderwerp praten maar hij merkt wel dat er snel discussies ontstaan. “Iedereen denkt het beter te weten dan de ander. Dat zorgt voor een gespannen sfeer”, zegt Damiani.

Er waren enkele demonstraties tegen de ‘Green Pass’, maar in vergelijking met andere landen blijft het vrij rustig. Een hoogleraar sociologie aan de Sapienza Universiteit, Domenico De Masi, geeft in een interview met de Volkskrant aan dat de Italianen geen volk zijn voor revoluties. Er heerst volgens de hoogleraar een vrij hoge werkloosheid onder de jongeren en ruim vijf miljoen mensen leven in armoede. Wat De Masi hier mee wil zeggen, is dat de meeste Italianen al erg blij zijn dat ze de coronapas aan hun werkgever kúnnen laten zien.

Naar een bar of restaurant met een coronapas

In Nederland is het vanaf 25 september verplicht om een coronapas te hebben als je naar een horeca- of culturele aangelegenheid wilt. Er verdwijnen een aantal regels, zoals de mondkapjesplicht in het hoger onderwijs. Daarvoor komen er nieuwe regels in de plaats. De coronapas is daar dus één van. Damiani zegt blij te zijn voor de Nederlandse werknemers. “Het is fijn dat ze niet iedere twee dagen een test hoeven te doen als ze niet gevaccineerd zijn, want dat is naar mijn mening nogal oncomfortabel.” In de meeste gevallen geld buiten geen maximaal aantal bezoekers en tevens ook geen coronapas.

Het is voor het eerst sinds maanden dat er weer live muziek gemaakt mag worden in de horeca- en evenementenbranche. Volgens de reiswijzer van de ANWB mag je in Italië live muziek maken en hierbij aanwezig zijn. Als bezoeker ben je dan wel verplicht een coronapas te laten zien. In augustus dit jaar schakelde de Italiaanse autoriteiten al de coronapas in voor bezoekers van horeca- en evenementengelegenheden.

De coronaregels van Italië op een rij

  • Italië heeft een geel reisadvies. Dit betekent dat reizen naar deze bestemming mogelijk is.
  • De mondkapjes zijn vanaf 6 jaar verplicht in openbare binnenruimtes. Als je in het vliegtuig naar Italië zit, is een medisch mondkapje verplicht
  • 1 meter afstand
  • Geen quarantaine bij aankomst in Italië
  • Geen quarantaine bij terugkomst in Nederland zolang je klachtenvrij bent
  • Vanaf 15 oktober heb je een coronapas nodig als je werkende bent

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *