Nieuwe transgenderwet in de Tweede Kamer

Nieuwe transgenderwet in de Tweede Kamer

Foto: iStock

In de Tweede Kamer wordt de nieuwe transgenderwet behandeld. Als het wetvoorstel van de nieuwe transgenderwet wordt aangenomen leidt dit tot drie grote veranderingen in het veranderen van je geslacht op je paspoort. Hierover praat Nova Wolters met Gijs Broere, voorzitter van DWARS Utrecht, de jongerenpartij van GroenLinks.

Als deze wet ingaat zorgt dit voor drie veranderingen. Zo hoef je niet meer met een deskundige in gesprek voordat je je geslacht gaat wijzigen. Ook mogen kinderen onder de zestien hun geslachtsregistratie laten wijzigen en kan je in je woonplaats je geslacht laten wijzigingen wat eerst alleen in je geboorteplaats kon.

Broere vertelt dat GroenLinks de deskundigenverklaring wil afschaffen. ‘Ten eerste tast het het zelfbeschikkingsrecht van mensen aan. Daarnaast zijn er ook kosten die erbij komen bij een deskundigenverklaring die niet iedereen kan betalen. Deskundigen zeggen zelf ook dat zo een gesprek nutteloos is en niet kunnen garanderen dat het een duurzame gedachte is van de mensen dat ze hun geslacht willen veranderen.’

Verder mag je dus ook vanaf je zestiende je geslacht veranderen, GroenLinks is hier ook voorstander van. ‘Je moet met je ouders naar de rechter voordat je een geslachtsverandering kan doen, daarnaast weten veel kinderen op jonge leeftijd al wat hun echte geslacht is. Stel ze voelen zich hier later anders over kun je dit weer terug veranderen.’ Broere verteld dat er een verplichte bedenktijd is van minimaal vier weken. Uit onderzoek van 2000 mensen die hun geslacht hebben laten veranderen van 2012 tot en met 2016 waren er maar zes mensen die later hun geslacht weer terug veranderden, hieruit blijkt dat mensen goed weten wat ze doen voordat ze het proces ondergaan.

Er zijn al andere landen die gebruik maken van deze wet, hier is te zien dat er geen misbruik van wordt gemaakt. Er zou misbruik gemaakt kunnen worden door als man in een vrouwentoilet te gaan maar daar is DWARS het niet mee eens. ‘Nu wordt er namelijk ook niet gecontroleerd op je ID voordat je naar het toilet gaat, verder laten mannelijke boosdoeners zich niet tegenhouden door een bordje op de toiletdeur voordat ze hun kwade bedoelingen kunnen uitvoeren.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *