Vaker pestgedrag onder LHBTI+-leerlingen dan bij hetero-leerlingen

Vaker pestgedrag onder LHBTI+-leerlingen dan bij hetero-leerlingen

(Foto: Pexels)

LHTBI+- leerlingen worden vaker gepest door leraren dan hetero-leerlingen. Dit blijkt uit een groot onderzoek wat is geleid door de Universiteit Utrecht en de Universiteit Groningen. Zij hebben ruim 30.000 leerlingen van gemiddeld 14 jaar oud, verdeeld over 136 middelbare scholen, een anonieme enquête in laten vullen.

Van de hetero-leerlingen gaf 13 procent aan gepest te worden. Onder LHBTI+-leerlingen is dit ongeveer een derde. Van de heterojongeren geeft 14 procent aan dat het pestgedrag bij leraren vandaan komt, terwijl dit bij de LHBTI+-leerlingen ruim 24 procent dit aangeeft.

Tessa Kaufman, assistent professor op de Universiteit Utrecht, heeft het onderzoek geleid. Zij geeft aan het onderzoek te zijn gestart, omdat zij wel van op de hoogte zijn van het feit dat er gepest wordt, maar zij de omstandigheden eromheen nog niet weten. Bijvoorbeeld door wie er gepest wordt, waar en wat de vervolgstappen zijn van de jongeren die gepest worden.

Gelukkig zijn er ook LHBTI+- leerlingen die wel een fijne middelbareschooltijd gehad hebben en goed zijn opgevangen door hun leraren. Zo ook Sara Dijkland. Alhoewel zij buiten school wel vervelende ervaring meegemaakt heeft en vooral vervelende verhalen van haar vrienden hoort, heeft zij nooit last gehad van haar leerkrachten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *