‘Lets Talk About Yes’

‘Lets Talk About Yes’

Foto: Juliette van Leeuwen

De actieweek ‘Lets Talk About Yes’ is deze week van start gegaan. Deze campagne is een initiatief van Amnesty International. Activisten gaan de straat op om in gesprek te gaan met studenten, in Nijmegen vindt een paneldiscussie plaats, in Delft is er sprake van een buitenbioscoop en er is een lezing van een seksuoloog. Via deze weg wil Amnesty aandacht vragen voor seksueel geweld op het hoger onderwijs. Uit onderzoek van I&O Research, op opdracht van Amnesty zelf, blijkt dat maar liefst 11 procent van de vrouwelijke studenten slachtoffer is van seksueel geweld. Bij de mannen is dit 1 procent.

Slechts 3 procent van de studenten meldt het bij de vertrouwenspersoon van hun hoger onderwijsinstelling als zij seksueel geweld hebben meegemaakt. Dit terwijl maar liefst 68 procent aangeeft psychische, sociale en of fysieke problemen te ervaren zodra zij slachtoffer zijn van de situatie. Daarop geeft zelfs 14 procent aan dat de ervaring hun studie belemmert. De reden dat de meerderheid haar problematiek niet bekendmaakt bij de instellingen, is simpelweg omdat ze niet weten waar ze terechtkunnen. Daarnaast zijn maar enkelen zich bewust van de procedure na een verkrachting.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 68 procent van de mannelijke studenten van mening is dat de seksuele partner duidelijk ‘nee’ moet zeggen zodra hij of zij geen seks wil. Dit terwijl 47 procent aan gaf het lichaam en hoofd weg te draaien tijdens zo’n situatie en dus niet duidelijk ‘nee’ zegt.

Om deze problematiek aan te gaan en het onderwerp verder bespreekbaar te maken bij de hoger onderwijsinstelling heeft Amnesty een manifest samengesteld samen met verscheidene verschillende deskundigen. Het doel van dit manifest is om een cultuur van ‘wederzijdse instemming’ te creëren. Zo wil Amnesty dat elke student deel kan nemen aan bijvoorbeeld een omstandertraining. Verder hamert Amnesty erop dat medewerkers die regelmatig contact hebben met studenten, worden getraind om op de juiste manier om te gaan met onderwerpen die betrekking hebben tot seksueel geweld.

Amnesty aspireert de ondertekening van elke hoger onderwijsinstelling. De Vrije Universiteit was de eerste. ‘’Er staan meerdere onderteken momenten op de planning’’, laat Janna Willems, campagnemedewerker van Amnesty International, weten. ‘’We hopen natuurlijk dat alle hoger onderwijsinstellingen zich zo snel mogelijk aansluiten bij dit initiatief, wegens de ernst van het probleem.’’

Persvoorlichter Katy Sherriff heeft laten weten dat het nog niet precies duidelijk is hoeveel manifesten er getekend zullen worden. Wel ziet het toekomstbeeld er veelbelovend uit.

Ook Juliette van Leeuwen is tijdens deze actieweek druk in de weer. Als activistenleidster van Amnesty staat zij samen met andere activisten op het station van Utrecht. Hier staan borden, worden folders uitgedeeld en gesprekken gevoerd met de studenten over seksueel geweld. ‘’We zouden oorspronkelijk op de Uithof staan, maar wegens het coronavirus kon dit helaas niet doorgaan.’’

Er wordt gevraagd naar de meningen en ervaringen betreft de kwestie. Dit kan ook via een formulier dat te vinden is op de sociale media van Amnesty. ‘’Komende dinsdag vindt er een gesprek met de rector van de Universiteit Utrecht plaats. Hier zal gevraagd worden het manifest te ondertekenen. Het gesprek zal maar een half uur duren, dus we zullen ons best doen om alle punten mee te nemen’’.

Volgens van Leeuwen wordt er binnen de maatschappij veel te weinig aandacht gevestigd op de kwestie seksueel geweld. ‘’We hebben het er niet over’’, laat ze weten. ‘’Seksueel geweld is een groot probleem. Ik merk het ook in mijn omgeving, ik hoor bijvoorbeeld van vriendinnen dat zij soortgelijke ervaringen hebben en merk dat het zorgt voor een slecht zelfbeeld. Het gaat te vaak mis.’’ Naar haar optiek is er te veel sprake van onrecht.

Naast de strijd tegen seksueel geweld draait deze campagne ook om de wetgeving rondom verkrachting. Volgens Amnesty is deze wetgeving te ouderwets en moet deze worden aangepast. Eind vorig jaar heeft demissionair minister Grapperhaus een wetsvoorstel ingediend om elke vorm van onvrijwillige seks te zien als verkrachting. Dit zorgt ervoor dat ook seksueel geweld wordt gezien als ernstig misdrijf. Echter, op 21 september is er bekendgemaakt dat de wet de wet pas vanaf 2024 wordt ingevoerd. Amnesty heeft laten weten dit een probleem te vinden. ‘’De urgentie is hoog. Er komen dagelijks nieuwe slachtoffers bij.’’

Over de auteur

Nadesty Landvreugd

Hoi! Mijn naam is Nadesty Landvreugd. Ik ben 22 jaar oud en woon in Amsterdam. Ik ben studente Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Veel lees plezier en laat me weten wat je van de artikelen vindt! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *