Thierry Baudet uit zich over de coronapas

Thierry Baudet uit zich over de coronapas

(Foto; Tweet Baudet)

In de Tweet op zijn account beweert Thierry Baudet dat de ‘QR-maatschappij’ die vanaf 25 september ingaat, te vergelijken is met het weigeren van zwaarlijvige mensen. ‘Want zwaarlijvige belaste de zorg te veel’. Aansluitend volgen er twee hashtags, namelijk; #apartheidspas #coronapas. Hieruit is te concluderen dat Baudet de coronapas opvat als een apartheidspas en dat hij het niet eens is met deze maatregel. Maar klopt het wat Baudet hier beweert? Is het zo dat deze maatregel men verplicht zich te laten vaccineren en klopt het dat mensen met overgewicht de zorg meer belasten? 

De QR-Maatschappij

Zondagavond 12 september maakte het kabinet bekent dat we in Nederland gaan werken met de coronapas. Wat inhoudt dat de 1,5 meter regeling komt te vervallen en dat wanneer men een openbare ruimte wil bezoeken, zij hun QR-code in de ‘CoronaCheckApp’ moeten kunnen laten zien. Men beschikt pas over de QR-code wanneer zij gevaccineerd, negatief getest of al eerder genezen zijn van het virus. Hierover is veel onbegrip onder zo’n 1,8 miljoen ongevaccineerden, dit blijkt uit onderzoek van I&O Research. Drie op de vijf Nederlanders vindt dat het een vrije keuze moet zijn om je te laten vaccineren. En aangezien 55 procent van de Nederlanders de coronapas een goed idee vindt, begint er toch wat onrust te ontstaan, aangezien

Overgewicht en corona

Terugkomend op de Tweet van Baudet, waarin hij de QR-code op de CoronaCheckApp vergelijkt met een weegschaal voor de deuren van openbare plekken voor mensen met overgewicht. Hij maakt deze vergelijking omdat mensen met overgewicht de zorg teveel zouden belasten. Klopt deze vergelijking wel?

Eind maart 2020 verschenen er al feiten over het aantal coronapatiënten op de IC met overgewicht. Diederik Gommers, Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care en Peter van der Voort, hoofd intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gaven aan dat er een sterk verband zou zijn tussen overgewicht en corona. In januari 2021 kwam de Hartstichting met cijfers, namelijk dat 78 procent van de corona patiënten op de IC kampt met overgewicht en 34 procent van deze patiënten zelfs kampt met zwaar overgewicht.

Tamara, diëtiste in opleiding bij Diëtisten Midden Holland, gaf aan dat mensen met overgewicht meer kans hebben op hart en vaat ziekte en dat zij op deze manier de zorg sneller zouden ‘belasten’. Daarentegen zegt Tamara, dat wanneer een vrouw aan het bevallen is, zij op dat moment ook de zorg ‘belast’. Zij denkt dat de Tweet van Baudet ook op een andere manier gelezen kan worden. De diëtist in opleiding is er namelijk van overtuigd dat Baudet zijn volgers wil laten inzien dat de coronapas indirect om medische discriminatie draait en dat hij niet achter medische discriminatie staat.

Medische discriminatie, ja of nee?

Maar hebben we het hier dan ook echt over medische discriminatie? Is het zo dat wanneer je niet gevaccineerd bent je overal geweigerd kan worden? Dinsdagavond 14 september werd bekend gemaakt door demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge dat iemand in bezit kan komen van een QR-code wanneer hij of zij volledig gevaccineerd is, negatief getest is, of recent genezen is van corona. . Je laten testen blijft dan ook gratis en voor iedereen toegankelijk. Is het dan nog wel medische discriminatie wanneer je niet perse gevaccineerd hoeft te zijn? ‘Nee, want het werken met coronatoegangsbewijzen dwingt niemand tot vaccinatie. En er moet zeker wat extra moeite gedaan worden, maar die moeite valt echt in het niet bij de beperkingen die aan de hele samenleving worden opgelegd door de keuze van een kleine groep door zich niet te vaccineren’ aldus de Jonge.

Conclusie

Heeft Baudet een punt met het maken van deze opmerking? Nee, de coronatoegangsbewijzen zijn namelijk voor iedereen toegankelijk. Mits men, wanneer zij niet gevaccineerd zijn, zich maar gratis laten testen. Daarnaast is de vergelijking van het tonen van de QR-code of een weegschaal voor de deur zetten voor mensen met overgewicht ook geen juiste vergelijking. Ja, mensen met overgewicht die besmet raken met het coronavirus komen sneller op de IC te liggen en belasten op deze manier de zorg. Maar mensen die roken en op deze manier meer kans hebben op longziektes komen ook op de IC te liggen en belasten zo ook de zorg. Het belangrijkste is nu dat we het normale leven weer op kunnen pakken en we weer massaal in openbare ruimtes kunnen komen, door het tonen van een coronapas. En hoe men aan deze pas komt is een vrije keuze.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *