Twijfel rondom betrouwbaarheid Russische verkiezingen

Twijfel rondom betrouwbaarheid Russische verkiezingen

De russen konden vanaf vrijdag 17 tot zondag 19 september stemmen op het nieuwe kabinet. Al op de eerste dag kwamen er tweeduizend meldingen van verkiezingsfraude, dat meldt NU.nl. Het aantal meldingen is sindsdien alleen maar opgelopen.

Al voor de verkiezingen was het duidelijk dat Verenigd Rusland, de partij die Poetin steunt, zou winnen. De sterkste oppositie, de partij van Navalny, werd al verwijderd door Navalny uit te schakelen. Ook zouden er door middel van prijzen bij het stemmen op Verenigd Rusland stemmen zijn gewonnen.

Tijdens de verkiezingen zijn er meerdere video’s, claims en audiobestanden gelekt waaruit bleek dat er daadwerkelijk gefraudeerd was. Er zijn claims van verdwijnende inkt, mensen die meerdere keren hebben gestemd en er zou manipulatie van het onlinestemsysteem hebben plaatsgevonden.

Het Kremlin zelf ontkent de claims en zegt dat ze propaganda van de oppositie zouden zijn. Volgens het Kremlin zijn de verkiezingen gewoon eerlijk verlopen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het Kremlin de beïnvloeding en fraude zou bekennen als ze wel waar zouden zijn.

Verslaggever Kyra van der Weel onderzoekt of er waarheid achter de fraudeclaims zit en spreekt daarbij met Ruslanddeskundigen en met Iris de Graaf, Ruslandcorrespondent van de NOS.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *