Mensenrechtenorganisaties tegen Koninklijke Marechaussee: “Stop discrimineren aan de grens!”

Mensenrechtenorganisaties tegen Koninklijke Marechaussee: “Stop discrimineren aan de grens!”

Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, Control Alt Delete en RADAR spanden in februari een rechtszaak tegen de Koninklijke Marechaussee aan. De marechaussee werd aangeklaagd omdat zij zou etnisch profileren bij grenscontroles en omdat het gebruik van risicoprofielen volgens de organisaties discriminatie is. Deze week deed de rechter een uitspraak in de zaak.

 Naar aanleiding van de negatieve ervaringen van in het bijzonder twee burgers met een niet-Nederlands uiterlijk, is het juridisch balletje gaan rollen en werd de marechaussee in februari gedagvaard. Thijs van Aerde kwam als advocaat bij de coalitie met als doel het etnisch profileren en het gebruik van risicoprofielen op basis van etniciteit te verbieden.

‘’Die risicoprofielen hebben wij altijd al gebruikt’’, vertelt Silvia Bakker, contactpersoon tussen marechaussee en ketenpartners bij de grenscontrole van de brigade Hoek van Holland Stena Line. ‘’Wij krijgen van andere afdelingen informatie toegestuurd over wat verdachte kenmerken zijn. Op basis van die informatie pikken we mensen eruit.’’

De discussie en de meningen over het etnisch profileren bij grenscontroles blijven over en weer gaan, maar deze week heeft een rechter eindelijk de knoop doorgehakt en een uitspraak gedaan. De vraag is hoe beide partijen naar deze uitspraak hebben toegeleefd en wat zij ervan verwachten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.