Protest tegen het leenstelsel in Den Haag

Protest tegen het leenstelsel in Den Haag

De VVD heeft zo’n 5 jaar geleden het leenstelsel ingevoerd, waar veel mensen het niet mee eens zijn. Met name studenten vinden dat dit anders moet. Dinsdag 21 september op Prinsjesdag is hier dan ook een protest voor georganiseerd in Den Haag. Jongerenbewegingen zoals ISO, LSVb en Jonge democraten waren hierbij aanwezig. Studenten waren er echter bijna niet te bekennen.

Iben Maas en Iris Schijvens,  zoeken naar een alternatief. De basisbeurs lijkt hen een beter idee, maar een andere oplossing kan ook. De voorwaarden zijn dat geen student met oneerlijk verdeelde schulden komt te zitten en dat iedereen gelijke kansen krijgt als het om school gaat. ‘Het is schadelijk dat scholieren er al rekening mee moeten houden voordat ze hun studiekeuze überhaupt gemaakt hebben.’ Dit zorgt ervoor dat scholieren vaak beperkt worden in wat ze gaan doen later en misschien niet hetgeen kunnen doen waar ze oprecht in geïnteresseerd zijn.

Er zullen altijd twee partijen blijven: de één is voor het leenstelsel, de ander tegen. De afweging is 5 jaar geleden, bij het invoeren van het leenstelsel, al gemaakt. Toch blijven jongeren hier protest voor voeren. Ze hopen hiermee voldoende aandacht te vragen voor het onderwerp en vertrouwen erin dat steeds meer mensen zullen inzien wat voor schade het leenstelsel kan aanbrengen. Zal de regering buigen door de protesten die gevoerd worden?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *