Mobiele supermarkt LOOS

Mobiele supermarkt LOOS

Een Mobiele supermarkt die door je eigen wijk rijdt en ook nog eens verpakking loos is wie wil dit nou niet? Het is een behoorlijk groot project maar de jonge ondernemers van LOOS gaan deze uitdaging graag aan.

LOOS is ontstaan in het traingisprogramma van Sociaal Ondernemen van Missie030 & Starters4Communities in Utrecht. Hier zijn Nayra Lubek (20) Jiske de Jong (21) en Saskia IJpema (23) bij elkaar gekomen en hebben trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijk leiderschap en sociaal ondernemen. Hier kwamen zij er als snel achter dat zij een ergernis deelde namelijk: Het vele verbruik van verpakkingen. Toen zij bij elkaar kwamen hadden ze al snel een oplossing bedacht voor dit probleem, een verpakking loze mobiele duurzame supermarkt. Laurens kok (24) hoorde van Nayra waar zij mee bezig was en was erg enthousiast omdat hij zelf met een soortgelijk project bezig was en heeft zich toen ook aangesloten bij LOOS.

Het doel van LOOS is om verpakkingen de wereld uit te helpen en het voor iedereen toegankelijk te maken om duurzaam boodschappen de doen. Hier hechten zijn drie kernwaarden aan. Één, alles in de mobiele supermarkt moet verpakking loos zijn. Het is dus de bedoeling dat je zelf je verpakking meeneemt naar de mobiele supermarkt. Twee, LOOS probeert ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk producten die zij gaan verkopen in de mobiele supermarkt lokaal zijn. Zo steunen zij ook de lokale economie. En drie, is duurzaam. Als de producten niet lokaal geproduceerd kunnen worden dan zorgen zij er wel voor dat ze de producten duurzaam en fairtrade zijn.

Verpakking verbruik in Nederland

Ieder jaar verbruiken Nederlanders zo ongeveer 26 miljard verpakkingen, dat is een jaarlijks verbruik van 1500 verpakkingen per Nederlander en dit komt neer op ongeveer 4 verpakkingen per persoon per dag. Er is echter steeds meer aandacht voor het vele verbruik van plastic de gevolgen hiervan zijn groot maar toch blijft het verbruik van verpakkingen stijgen volgens ING Economisch Bureau. De voedingssector zorgt het meeste voor de verpakking verbruik problemen in Nederland. Van de 500 miljoen kilo plastic aan verpakkingsmateriaal die jaarlijks in Nederland op de markt komt in 40 procent voor drinken en voedingsmiddelen. Als er minder plastic geproduceerd wordt is goed voor het milieu maar dan moeten er dus andere verpakkingen worden gebruik zoals je eigen bakjes van thuis. Verpakkingen zoals glas of blik is fysiek beter voor het milieu maar de productie is wel slechter voor het milieu. Het plastic probleem wordt dan opgelost, maar de CO2-uitstoot van het product stijgt.

De Silo (bakfiets)

Dan vraag je jezelf af, hoe gaat een mobiele supermarkt er dan uitzien? “Het is een soort van bakfiets, waar mensen met hun eigen bakjes kunnen komen om de boodschappen te doen”, vertelt Nayra. In eerste instantie kan je bij loos alleen maar gedroogde en houdbare producten kopen, later willen zij dit zeker uitbreiden als zij ook een koelinstalatie kunnen bouwen

In welke wijken van Utrecht de Silo van LOOS uiteindelijk gaat staan hangt af van waar de vraag het grootste is. Je kan je namelijk intekenen, en op die manier weet LOOS waar en in welke wijken er veel vraag naar is. LOOS wilt via sociale media laten weten wanneer en waar de bakfiets is, op die manier kunnen de mensen langskomen.

In andere landen in Europa zoals België en Frankrijk zijn er al meer van dit soort winkels. Stelt Jiske “ze zijn daar veel meer bezig met het plannen van hun boodschappen, dit komt omdat er daar niet op iedere hoek van de straat een supermarkt zit. De inwoners van die landen vinden het ook niet erg om hun eigen bakjes mee te nemen voor hun houdbare spullen. In Nederland gaan mensen meestal na het werk even snel naar de supermarkt om hun avondeten voor die dag te halen”.

Crowdfunding

LOOS is druk bezig met het uitwerken van de logistiek en het benaderen van leveranciers, maar om de Silo te kunnen bouwen hebben zij geld nodig. Dit doen zij door middel van een crowdfunding. Zij hebben 10.000 euro nodig om het concept van de Silo te kunnen realiseren. Ondertussen zitten LOOS op een bedrag van 8.110 euro ze zijn er dus bijna.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.